Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Καταδίκη για πλαστογραφία αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου- αναίρεση απόφασης από τον Αρειο...

Καταδίκη για πλαστογραφία αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου- αναίρεση απόφασης από τον Αρειο Πάγο

414

7/2/2018
Σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.
Το μονομελές Πρωτοδικείο Χίου έκρινε πλαστό το έγγραφο με το οποίο ο συγκεκριμένος καθηγητής, πολιτευτής της ΝΔ στο νομό Χίου το 2007, ισχυριζόταν ότι απλά συνεργαζόταν και δεν δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι · ενώ την ίδια περίοδο ήταν επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Στην ποινή αναμένεται να ασκηθεί έφεση.
Να σημειώσουμε ότι όσο καιρό βρίσκεται η υπόθεση στα δικαστήρια, ο εν λόγω καθηγητής έχει τεθεί σε αργία· σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

5/12/2019
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον άμεσα ενδιαφερόμενο, ο Άρειος Πάγος με την 1553/2019 απόφασή του αναιρεί την παραπάνω απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου.
Σύμφωνα με το βασικό σκεπτικό της απόφασης 1553/2019 του Αρείου Πάγου:

“Με αυτά που δέχθηκε το Δικαστήριο, δεν διέλαβε στην προσβαλλόμενη απόφασή του την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την πράξη του άρθρου 216 παρ.1 ΚΠΔ. Συγκεκριμένα, στην προσβαλλόμενη, με πανομοιότυπη διατύπωση στο σκεπτικό και το διατακτικό της, αναφέρεται γενικώς ότι ο κατηγορούμενος προέβη στην κατάρτιση της από 20-11-2013 πλαστής επιστολής, θέτοντας επ’ αυτής την υπογραφή του καθηγητή Μ. N. , χωρίς να αιτιολογείται τούτο με αναφορά στοιχείων, από τα οποία να προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος είναι αυτός που κατήρτισε και υπέγραψε το πλαστό έγγραφο και όχι άλλος. Όμως, ο κατηγορούμενος, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της προσβαλλόμενης απόφασης, αρνήθηκε ειδικώς ότι είναι αυτός που κατήρτισε την επίμαχη επιστολή και έθεσε πλαστή υπογραφή σε αυτήν, παραθέτοντας αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους, κατά τους ισχυρισμούς του, αυτό δεν συνέβη, και επικαλούμενος συγκεκριμένα αποδεικτικά μέσα, μεταξύ των οποίων και το e mail του καθηγητή Μ. N., στα οποία στήριζε το σχετικό ισχυρισμό του. Όμως, το Δικαστήριο, με τις προαναφερόμενες αόριστες παραδοχές του, δεν απάντησε αιτιολογημένα στον ουσιώδη αυτό αρνητικό ισχυρισμό του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Δικαστήριο υπέπεσε στην εκ του άρθρου 510 παρ.1 Δ’ ΚΠΔ πλημμέλεια και είναι (α)βάσιμος ο σχετικός λόγος αναίρεσης. 

Κατά παραδοχή δε του λόγου αυτού της αναίρεσης και αφού παρέλκει η έρευνα των λοιπών λόγων, πρέπει να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και να παραπεμφθεί η υπόθεση για νέα συζήτηση στο ίδιο δικαστήριο, συντιθέμενο από άλλους δικαστές, εκτός από εκείνους που είχαν δικάσει προηγουμένως, (άρθρο 519 ΚΠΔ ), που θα εφαρμόσει τις επιεικέστερες κατά τα οριζόμενα στη μείζονα σκέψη(ΙΙΙ) της παρούσας διατάξεις του άρθρου 216 ΠΚ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Αναιρεί την υπ’ αρ. 468/2018 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χίου.

Παραπέμπει την υπόθεση για νέα συζήτηση ενώπιον του ιδίου Δικαστηρίου, το οποίο θα συγκροτηθεί από άλλους δικαστές, εκτός από εκείνους που δίκασαν προηγουμένως .

Κρίθηκε και αποφασίσθηκε στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου 2019.

Δημοσιεύθηκε στην Αθήνα σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στις 2 Οκτωβρίου 2019. “.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥπαίθρια αγορά τοπικών προϊόντων στη Μόστρα των Θυμιανών
Επόμενο άρθροΤο «Παναγιά Σπηλιανή» στη γραμμή Ψαρά- Χίος