Αρχική Νέα Τοπικά 150 πρόσφυγες με άσυλο παραμένουν εγκλωβισμένοι στη ΒΙΑΛ, VIDEO καταγγελία Τζιώτη

150 πρόσφυγες με άσυλο παραμένουν εγκλωβισμένοι στη ΒΙΑΛ, VIDEO καταγγελία Τζιώτη

133

Σημαντική μείωση γνωρίζουν οι αριθμοί προσφύγων και αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στο Κέντρο της ΒΙΑΛ αλλά και στη Σούδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, αντιδήμαρχος Χίου Απόστολος Τζιώτης, σήμερα, με τα 59 άτομα που έφθασαν την περασμένη Παρασκευή στα Κεραμεία, φθάνουν τα 820 άτομα στη ΒΙΑΛ.
Στη Σούδα ο πληθυσμός των αιτούνταν άσυλο έχει πέσει στα 492 άτομα. Αυτό που θεωρείται πολύ σημαντικό είναι η απαγόρευση μετακίνησης προσφύγων προς τη Σούδα, ενώ αντίθετα στέλνονται στη ΒΙΑΛ όταν αδειάζουν θέσεις εκεί.
Μάλιστα ειδικά για τη ΒΙΑΛ επέρριψε ευθύνες για κωλυσιεργία στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διότι ενώ έχει την ευθύνη για τη μετακίνηση αυτών που έχει εγκριθεί το άσυλό τους, εντούτοις στη ΒΙΑΛ υπάρχουν 150 πρόσφυγες που έχει εγκριθεί σε 2ο βαθμό το άσυλό τους και δεν μετακινούνται σε Κέντρο Υποδοχής της ηπειρωτικής χώρας.

Οι πληροφορίες λένε ότι γίνεται επιλογή Κέντρου και ενώ έχουν επιλεγεί για το Δερβένι Κορινθίας δεν μετακινούνται.
Αν όμως ελευθερωθούν αυτές οι θέσεις την προσεχή Τετάρτη (που είναι μέρα μετακίνησης των προσφύγων), τότε η ΒΙΑΛ θα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει πληθυσμό από τη Σούδα.
«Θα θέλαμε το έμπρακτο ενδιαφέρον του υπουργού, και όποιου άλλου υπουργείου, την άμεση επαφή και συνεννόηση σε μια περίοδο που η κατάσταση είναι σε ύφεση και να την εκμεταλλευτούμε με το καλύτερο τρόπο ώστε να αποσυμφορήσουμε το νησί και να μπούμε σε μια κανοτικότητα», σημείωσε μάλιστα ο κ. Τζιώτης σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάνη Μουζάλα σε Κυριακάτικη εφημερίδα.

αναδημοσίευση: era-aegean.gr