Αρχική Πολιτισμός “Κάτι κινείται” για την ανάδειξη του Λωβοκομείου

“Κάτι κινείται” για την ανάδειξη του Λωβοκομείου

339

Την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να μπει σε τροχιά αποκατάστασης και ανάδειξης του Λωβοκομείου (Λεπροκομείο Χίου) κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, με αφορμή την επίσκεψη στη Χίο του ομότιμου καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Κώστα Μωραΐτη.

«Γίνεται το πρώτο βήμα για μια δύσκολη και μεγάλη διαδρομή», ανέφερε ο κ. Μπουγδάνος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η θέληση της Περιφερειακής Ενότητας και του ίδιου του Περιφερειάρχη να μπει στην ατζέντα το Λωβοκομείο.

Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια μίλησε για τη Χίο, τη ναυτική της παράδοση, τα μνημεία και τον πολιτισμό της ο καθηγητής Κώστας Μωραΐτης, σημειώνοντας ότι είναι θέμα πολιτιστικής αλλά και πολιτικής σημασίας η αποκατάσταση και η ανάδειξη τόσο του Λωβοκομείου όσων και των υπολοίπων μνημείων του νησιού.


Από την πλευρά του ιδιοκτήτη του χώρου, που είναι ο φορέας Οίκος Αγάπης με πρόεδρο τον εκάστοτε Μητροπολίτη Χίου, τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος Βασίλης Μυριαγκός, που επισήμανε ότι υπάρχει οικονομικοτεχνική μελέτη η οποία έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν για την ανάδειξη του Λωβοκομείου, τονίζοντας ότι χρειάζονται πολλά κονδύλια αλλά και συμφωνία των εμπλεκομένων φορέων για το τι θέλουμε να γίνει ο χώρος.


Ο προσκεκλημένος της Περιφερειακής Ενότητας ομότιμος καθηγητής κ. Μωραΐτης σημείωσε, πάντως, ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το κτιριακό συγκρότημα αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο ενταγμένο σε μια τέτοια προοπτική ανάδειξης.

Φάνηκε δε ότι ο Οίκος Αγάπης εξετάζει την δυνατότητα παραχώρησης του Λωβοκομείου στην Περιφέρεια, ώστε μέσω προγραμματικής σύμβασης να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/chios

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜαθήτρια του 3ου Λυκείου στη διαδικτυακή συνομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ημέρα της Γυναίκας
Επόμενο άρθροΔιαμαρτυρία νεφροπαθών για την απομάκρυνση προϊσταμένης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού