Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Κινηματογραφική Λέσχη Χίου: “Λαλάδες” και “Η ψυχή και το σώμα”, 26/10

Κινηματογραφική Λέσχη Χίου: “Λαλάδες” και “Η ψυχή και το σώμα”, 26/10

113

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου συνεχίζει τις προβολές της την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ.

Θα προβληθεί αρχικά η μικρού μήκους ταινία ‘ΛΑΛΑΔΕΣ’ του κινηματογραφικού εργαστηρίου του Ομηρείου και στη συνέχεια η πολυσυζητημένη ουγγρική ταινία ‘ Η Ψυχή και το Σώμα’ της Ιλντίκο Ενιέντι.

Η Ψυχή και το Σώμα (On body and soul)
Δραματική/ Ουγγαρία/ 2017/ 116΄
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ίλντικο Ενιέντι
Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντρα ΜπόρμπελιΓκέζα ΜόρσανιΈρβιν Νάγκι

Σ’ ένα σφαγείο στη Βουδαπέστη, δύο εσωστρεφείς χαρακτήρες, μια νεοφερμένη υπεύθυνη ελέγχου ποιότητας και ο αρκετά μεγαλύτερός της οικονομικός διευθυντής έρχονται κοντά όταν διαπιστώνουν πως κάθε βράδυ βλέπουν τα ίδια όνειρα. Ο Εντρε και η Μαρία μη μπορώντας να αγγιχτούν ή να τολμήσουν να εξερευνήσουν ο ένας τον άλλο στην «κανονική» ζωή, το κάνουν μόνο στα όνειρά τους.

Περνώντας με αριστοτεχνικούς ελιγμούς από το όνειρο στην πραγματικότητα και αντιπαραθέτοντας αντίθετες μεταξύ τους έννοιες (άντρας – γυναίκα, ελεύθερα ελάφια – φυλακισμένες αγελάδες, σωματική – ψυχική αναπηρία), η Ενιέντι συνθέτει ένα πολυεπίπεδα αμήχανο, συναισθηματικά παγωμένο σύμπαν, το οποίο αναζητά διαφυγή σε μια ονειρική πραγματικότητα.

Η «Η Ψυχή και το Σώμα» συνδυάζοντας ρομαντισμό, τρυφερότητα και τραχύτητα, είναι μια ταινία γεμάτη αγάπη για την αδυναμία, ελπίδα για τις απροσδόκητες ερωτικές ιστορίες, πραγματισμό για τις σκιές της ζωής.

Διακρίσεις: Χρυσή Άρκτος και Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2017, Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικής Ταινιών Κινηματογράφου FIPRESCI, Βραβείο καλύτερης ηθοποιού (Αλεξάντρα Μπορμπέλι) στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.