Αρχική Νέα Οικονομία Κινητοποίηση κατοίκων Καρδαμύλων για να μείνει ανοικτό υποκατάστημα ΕΤΕ

Κινητοποίηση κατοίκων Καρδαμύλων για να μείνει ανοικτό υποκατάστημα ΕΤΕ

70

Σε κινητοποίηση προχώρησαν παρά τη βροχή την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019, κάτοικοι των Καρδαμύλων με αίτημα να παραμείνει σε λειτουργία το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Στην εποχή τηε τεχνολογίας και των συναλλαγών μέσω ίντερνετ, οι κάτοικοι των Καρδαμύλων επιμένουν να είναι παραδοσιακοί με καταθέσεις, αναλήψεις και λοιπές συναλλαγές στο γκισέ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βούρνους και ο αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης, που μαζί με αντιπροσωπεία των κατοίκων παρέδωσαν ψήφισμα στο Διευθυντή του κεντρικού καταστήματος Χίου της Εθνικής Τάσο Κώσταλο, που δήλωσε ότι θα υποστηρίξει στην κεντρική διοίκηση.

Παραθέτουμε δηλώσεις πολιτικών προσώπων για το θέμα:

Δήλωση Ανδρέα Μιχαηλίδη

Η αιφνίδια απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την κατάργηση του υποκαταστήματός της στα Καρδάμυλα αποτελεί ενέργεια η οποία υποβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Χίου. Είναι αδιανόητο στις σημερινές συγκυρίες να υποβαθμίζονται υπηρεσίες σε ένα ακριτικό νησί. Υπενθυμίζουμε ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων έχει γίνει επανειλημμένα από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί σε αντάλλαγμα οι τράπεζες να υποβαθμίζουν συνεχώς τις υπηρεσίες τους και ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης της Εθνικής Τράπεζας για κατάργηση του υποκαταστήματος Καρδαμύλων, αίτημα το οποίο απευθύνουμε και με σχετική επιστολή μας προς τη Διοίκηση του ιδρύματος. Παράλληλα ενημερώνουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στους ακρίτες κατοίκους της βορειοανατολικής Χίου.

Επιστολή Νότη Μηταράκη:

Προς κ. Παύλο Μυλωνά

Διευθύνοντα Σύμβουλο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Αξιότιμε κ. Μυλωνά,

Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει σε κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας στα Καρδάμυλα της Χίου, αποτελεί μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη. Η εξέλιξη αυτή πρόκειται να δυσχεράνει σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές, την επιχειρηματική δραστηριότητα και εν γένει την καθημερινότητα των 3.000 μόνιμων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Καρδαμύλων, αλλά και των επισκεπτών της θερινής περιόδου.

Είναι γεγονός ότι η επέκταση των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, έχουν μειώσει σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη για ύπαρξη υποκαταστημάτων. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει στα ακριτικά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Η σύνθεση του πληθυσμού (ηλικιωμένοι με μικρή πρόσβαση στην τεχνολογία), οι διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται και ο ρόλος των τραπεζών στις τοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη και λειτουργία τραπεζικών υποκαταστημάτων. 

Η Εθνική Τράπεζα έχει διαχρονικά επιδείξει, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και πέρα από τον επιχειρηματικό της χαρακτήρα, ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομικής δραστηριότητας. Σας καλούμε να ακολουθήσετε την ίδια πολιτική και στην περίπτωση του υποκαταστήματος Καρδαμύλων, επανεξετάζοντας την απόφασή σας περί αναστολής λειτουργίας του.

Να είστε σίγουρος ότι η κοινωνία της Χίου θα εκτιμήσει ιδιαίτερα κάθε κίνησή σας προς στήριξη της παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας στο νησί. 

Επιστολή Σταμάτη Κάρμαντζη

Ταχ. Δ/νση
Ταχ. Κώδικας
FAX
Τηλέφωνο :
::
:

Πολυτεχνείου 1
82 100 Χίος
22713 50550
22713 50503

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Μιχαηλίδη – Πρόεδρο Δ.Σ. Εθνικής Τράπεζας

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να τερματίσει τη λειτουργία του Υποκαταστήματος της Τράπεζας στα Καρδάμυλα Χίου.
Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί καίριο πλήγμα στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας κατοίκων της Βόρειας Χίου. Οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από την πόλη της Χίου θα δυσχεράνουν εξαιρετικά την εξυπηρέτηση τους σε όλων των ειδών τις συναλλαγές.
Τη στιγμή που καταβάλλεται, από το σύνολο των τοπικών φορέων μεγάλη προσπάθεια για την παραμονή του πληθυσμού στους περιφερειακούς οικισμούς, η απόφαση για κλείσιμο του Υποκαταστήματος Καρδαμύλων αποτελεί σαφώς μια αρνητική εξέλιξη.
Με δεδομένο και τον παραμεθόριο, ακριτικό χαρακτήρα της περιοχής μας παρακαλούμε για την επανεξέταση της συγκεκριμένης απόφασης και τη συνέχιση της λειτουργίας του Υποκαταστήματος Καρδαμύλων της Εθνικής Τράπεζας.