Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κλειστά τελικά δημοτικά, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί από Δευτέρα

Κλειστά τελικά δημοτικά, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί από Δευτέρα

51

Την απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί όλη της χώρας από τη Δευτέρα, 16/11, ανακοίνωσαν το πρωί οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, σε μια κίνηση που μαρτυρά την απουσία σχεδιασμού των μέτρων και τον πανικό των κινήσεων τους, την ώρα που ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέων περιορισμών.

Η παραπάνω απόφαση θα μπορούσε γνωστοποιηθεί από χθες, αλλά η κυβέρνηση ανέμενε την εισήγηση της ειδικής επιτροπής των επιστημόνων, για να τη χρησιμοποιήσει ως «άλλοθι» για τις δικές της ενέργειες.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε πως η σχετική εισήγηση βασίστηκε «στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται ευλόγως από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, παππούδες και γιαγιάδες επίσης, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα με την επιτροπή η μείωση της κυκλοφορίας και η πιστή τήρηση των υπολοίπων μέτρων μπορεί να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων».

«Πρόεχει η δημόσια υγεία. Τα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσαμε να κλείσει κι αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση» είπε ο υπουργός.

Τηλεκπαίδευση και… εκπαιδευτική τηλεόραση
Ωστόσο, η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «προληπτικά μέτρα» προσθέτοντας πως η πρωτοβάθμια θα λειτουργήσει εξ’ αποστάσεως μέσω τηλεκπαίδευσης αλλά και εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην ΕΡΤ2, όπου θα προβάλλονται μαθήματα για μαθητές δημοτικού.
Ειδικότερα, η υπουργός ανακοίνωσε τα εξής:
Από το πρωί της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου 2020, στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Κυριακή.
Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.
Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.
Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Πρόκειται για ακόμα μια παλινωδία της κυβέρνησης, που από την περασμένη Δευτέρα είχε αναστείλει τη λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, καθιστώντας υποχρεωτική την τηλεκπαίδευση, καθώς είχε αποφασιστεί να μείνει «ανοιχτή» η πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr