Αρχική Νέα Τοπικά Λαϊκή Συνέλευση στη Λαγκάδα, αντιδρούν στη μονάδα παραγωγής ενέργειας από τηγανέλαια

Λαϊκή Συνέλευση στη Λαγκάδα, αντιδρούν στη μονάδα παραγωγής ενέργειας από τηγανέλαια

218

Τα «νερά» στην κοινωνία της Λαγκάδας και όχι μόνο, έχει ταράξει το σχέδιο για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιορευστό που ετοιμάζεται στην είσοδο του χωριού, από τη χώρα, στη διασταύρωση με τον περιφερειακό δρόμο έχοντας ως θέα το Δελφίνι και πολύ κοντά στο παρακείμενο δασάκι.
Στο τοπικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πριν 10 μέρες στο χωριό, ανακοινώθηκε επίσημα η αδειοδότηση της μονάδας ενώ οι χωριανοί αντέδρασαν εξαιτίας της έλλειψης έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης. Οι επεξηγήσεις που δόθηκαν από τον ίδιο τον επενδυτή, ο οποίος ήταν παρών στο συμβούλιο, δε φαίνεται να έπεισαν· έτσι σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί συγκαλείται Γενική Συνέλευση στο χωριό, σχετικά με την άδεια εγκατάστασης και λειτουργία του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση Καρυδάς της Τ.Κ. Λαγκάδας.

Τα ερωτήματα που παρέμειναν σε εκκρεμότητα πολλά, γι’ αυτό πολλές και οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις των κατοίκων.
Καταρχήν θεωρήθηκε άστοχο και ακατάλληλο το σημείο που επιλέχθηκε για την εγκατάσταση της μονάδας, ενώ τίθεται και θέμα προς τη Δημοτική Αρχή κατά πόσο έχει προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό για την περιοχή με τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας.
Ερωτηματικά τίθενται και για το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν αυτές θα είναι μηδενικές, δεδομένου και της άγνοιας που υπάρχει τουλάχιστον τοπικά για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Σε εκκρεμότητα έχουν μείνει κι άλλα ερωτήματα, όπως η βιωσιμότητα μιας τέτοιας επιχείρησης και το τι μέλλει γενέσθαι όταν ο επενδυτής αδυνατεί πλέον να τη συντηρήσει, κατά πόσον το τηγανέλαιο θα παραμείνει πρώτη ύλη και πώς θα γίνεται η περισυλλογή και η μεταφορά του αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο δίκτυο, καθώς και η διαχείριση των αποβλήτων.
Εν κατακλείδι, οι κάτοικοι της Λαγκάδας εμφανίζονται αντίθετοι σε ένα έργο, το οποίο ήδη έχει αδειοδοτηθεί εν αγνοία βασικών αρχών και φορέων του τόπου κι από ένα μόνο πρόσωπο – ούτε καν επιτροπή – ενώ με τη λειτουργία του δεν φαίνεται να υπάρχουν οφέλη για το ίδιο το χωριό.
Ετσι στη Λαϊκή Συνέλευση στο χωριό την Κυριακή 17/3/2018, στις 11.00 το πρωί, ζητείται η συνδρομή όλων των δημοτών του νησιού για την προστασία και διαφύλαξη τόσο του περιβάλλοντος αλλά κυρίως της ζωής όλων μας.
Θέμα για το οποίο καλούνται Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή να πάρει θέση, ενώ είναι και το πρώτο σοβαρό ζήτημα στο οποίο καλούνται να πάρουν θέση οι υποψήφιοι για τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Πρόκειται επίσης να συζητηθεί τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 στις 6.00 μ.μ. στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου αφού περιλαμβάνεται ως θέμα (10ο) στην ημερήσια διάταξη και με εισηγητή τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.