Αρχική Απόψεις Aρθρα ΛΑΣ: Η θέση των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων δεν είναι στη λάσπη…

ΛΑΣ: Η θέση των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων δεν είναι στη λάσπη…

125

Χίος, 27-10-2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σημείο αναφοράς στον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης, στα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων πάνω στους λαούς και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσής τους θα μπορούσε να αποτελέσει η εικόνα της π. ΒΙΑΛ. Εικόνες ντροπής που όμως δείχνουν την πραγματική διάσταση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, μακριά από τις ωραιοποιήσεις της κατάστασης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους συμμάχους τους στο «Ευρώπη και ξερό ψωμί» ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΕΝΤΡΩΟΙ, και τις «αναβαθμίσεις» των ως σήμερα εμπλεκομένων σε θέσεις επιτρόπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα του συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι εικόνα του καταυλισμού της ΒΙΑΛ μετά από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και το κρύο των βραδινών ωρών –που σημειωτέον δεν έχουν ενταθεί ακόμα– είναι απαράδεκτη. Δυο χιλιάδες ψυχές στοιβαγμένες σε ένα χώρο που ούτε για χίλιες δε φτάνει. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, νεογέννητα, άνθρωποι ενός κατώτερου θεού σε συνθήκες απάνθρωπες. Τετρακόσιες από αυτές, εκτός καταυλισμού και μέσα σε σκηνές, με τη λάσπη, τις βρομιές και τον επερχόμενο χειμώνα να απειλεί.
Να σημειωθεί ότι τότε που η Δημοτική Αρχή επίχαιρε για την επιλογή της Σούδας ως συμπληρωματικού καταυλισμού, η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν εκείνη που διαφωνούσε για τους λόγους που σήμερα αναδύονται ξανά στη ΒΙΑΛ- ήταν η μόνη που κινητοποιήθηκε εναντίον αυτής της δομής- με το «πέταμα» των προσφύγωνμεταναστών στην τύχη τους, με τη διαφορά πως εκεί το πρόβλημα είναι κρυμμένο στα χωράφια και δεν συγκρούεται με τον κοσμοπολιτισμό των κυβερνώντων, των άλλων αστικών κομμάτων ή των επιτροπών που θέλουν καθαρή τη Χίο. Υπομονή όλο και κάποια αρρώστια θα τους εξαλείψει…
Η Λαϊκή Συσπείρωση, εκτός από τη δεδομένη υλική και ηθική συμπαράσταση στους πρόσφυγες-μετανάστες, θα επαναλάβει, θα προτείνει και θα απαιτήσει για μια ακόμα φορά τα παρακάτω, τα οποία σκιαγραφούν τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όσον αφορά τη διαχείριση των ανθρώπινων ψυχών-θυμάτων και τις αιτίες που το προκαλούν. Ο ρόλος του δήμου πρέπει να είναι επικουρικός – στηρικτικός εφόσον ακολουθούνται οι παρακάτω ενέργειες:
• Άμεση μετακίνηση από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, στις χώρες που επιθυμούν.
• Καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ και της συμφωνίας με την Τουρκία, που καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε ειδική ζώνη εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών. Να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις ευθύνες της η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες των πολέμων.
• Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί και βραχείας διάρκειας χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών -προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, ΑμεΑ, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων. Να πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας δομικής, πυρόσβεσης και ελέγχου του χώρου, ως προς το διαμένοντα πληθυσμό για όσο χρόνο θα φιλοξενείται.
• Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες Λιμενικού, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής σε προσωπικό και μέσα και να έχουν την αποκλειστική ευθύνη στα ζητήματα ταυτοποίησης, φρούρησης συνόρων, δημόσια τάξη κλπ. Το ίδιο και οι υπηρεσίες ασύλου.
• Η ΒΙΑΛ να περιοριστεί στη δυναμικότητα των 800 ατόμων το πολύ, μέχρι να καταγραφούν και να αποχωρούν για την ενδοχώρα.
• Καμία συμμετοχή ΜΚΟ. Αποκλειστικά κρατικές και δημόσιες δομές.
• Καμία συμμετοχή των μηχανισμών της ΕΕ (ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, Γιουροπόλ, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου κλπ.) και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών στη φρούρηση των συνόρων και τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ασύλου.
• Να δοθεί άμεσα άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
• Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί, που μέχρι τώρα τους κοροϊδεύουν.
• Να καταδικαστούν και να αντιμετωπιστούν στην πράξη οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων. Να αντιμετωπιστεί το διαδικτυακό υβρεολόγιο και διαδικτυακός ρατσισμός και φασισμός σε βάρος των προσφύγων. Να απομονωθούν αυτοί που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες και αθωώνουν τους υπεύθυνους. Να πάρει ο δήμος πρωτοβουλίες συμπαράστασης στους πρόσφυγες και μετανάστες στα αιτήματά τους για απεγκλωβισμό από τη χώρα.
• Να φύγουν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από το Αιγαίο -δεν ήρθαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των νησιών και της Ελλάδας, αλλά για να εμπλέξουν το λαό σε μεγαλύτερους κινδύνους και να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στη μέση Ανατολή.