Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Λειτουργεί το νηπιαγωγείο στο ΚΥΤ προσφύγων της ΒΙΑΛ (VIDEO)

Λειτουργεί το νηπιαγωγείο στο ΚΥΤ προσφύγων της ΒΙΑΛ (VIDEO)

270

Επίσημη έναρξη για το νηπιαγωγείο που λειτουργεί μέσα στο χώρο του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων της ΒΙΑΛ.
Ως παράρτημα του 1ου νηπιαγωγείου Καμποχώρων φιλοξενεί σήμερα 45 παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών, που ακολουθούν το αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να λειτουργήσουν σε κάθε νέο κοινωνικό χώρο, είτε είναι χωριό, κατασκήνωση ή καταυλισμός προσφύγων είναι τα σχολεία.

Από πέρυσι είχαμε τάξεις υποδοχής στη Μυτιλήνη, ενώ φέτος και στις τρεις πρωτοβάθμιες διευθύνσεις της Περιφέρειας· που πλησιάζουν τις 30 σε όλα τα νησιά. Ενώ τώρα είναι η φάση της δημιουργίας νηπιαγωγείων μέσα στα ΚΥΤ», τόνισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης που βρίσκεται στη Χίο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που καταφέραμε και το λειτουργήσαμε, δίνοντας μια δημιουργική διέξοδο στα παιδιά που είναι εδώ», σημείωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου Αριστείδης Κελεπερτζής
«Φοιτούν σήμερα 45 νήπια και προνήπια, ο αριθμός όμως αυξομειώνεται ενώ μερικά είναι σε αναμονή μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Εχουμε επίσης σε νηπιαγωγεία και σε 4 δημοτικά σχολεία παιδιά που φοιτούν, από προσφυγικές οικογένειες που διαμένουν εκτός ΒΙΑΛ».


Το νηπιαγωγείο της ΒΙΑΛ, καλύπτεται από 5 νηπιαγωγούς και 2 βοηθούς βρεφονηπιοκόμους και δημιουργήθηκε από ειδικά κονδύλια που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Οπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου Γιώργος Αμπαζής, ο σύλλογος στηρίζει την προσπάθεια και ζητά μόνιμο προσωπικό και ειδικοτήτων που θα στελεχώσουν γενικότερα νηπιαγωγεία και σχολεία.
Έχοντας αφήσει το σπίτι τους λόγω του πολέμου ή γεννημένα στο ταξίδι για ένα ασφαλές περιβάλλον τα προσφυγόπουλα αποκτούν μέσω του σχολείου μια κανονικότητα στη ζωή τους· τη μόνη ίσως μέχρι τώρα, μας λένε οι νηπιαγωγοί που εργάζονται σε αυτό.

Την ηρεμία τη μεταφέρουν τα παιδιά και στο σπίτι.
Ο Μουράτ από την πόλη Ζιγκάρ του Ιράκ είναι 4 μήνες στη Χίο, τώρα τα 2 παιδιά του πηγαίνουν δημοτικό και το ένα νηπιαγωγείο και τα νοιώθει να ηρεμούν και να καλυτερεύουν σαν χαρακτήρες.
«Σφουγγάρια» όπως είναι σε κάθε τι καινούργιο, τα νήπια, μαθαίνουν λέξεις και προτάσεις ελληνικές ενώ μέσα από τις ζωγραφιές τους αποτυπώνεται η μεγάλη περιπέτεια που ακόμα περνούν, με αγαπημένη ενασχόληση το μάθημα της μουσικοκινητικής.

Σε λίγο το video από την παρουσίαση.