Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ναυάγιο με πρόσφυγες στη Λέσβο, 16 νεκροί, 7 αγνοούμενοι, 2 σώθηκαν…

Ναυάγιο με πρόσφυγες στη Λέσβο, 16 νεκροί, 7 αγνοούμενοι, 2 σώθηκαν…

130

Χωρίς τέλος το προσφυγικό δράμα στα νερά του Αιγαίου. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι πνίγηκαν και αρκετοί ακόμη αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην στεριά της Λέσβου. Διασώστες του Λιμενικού ανέσυραν τις σορούς εννέα ανθρώπων. Πιο τυχερές στάθηκαν δύο γυναίκες, η μια έγκυος, που σώθηκαν από το πλήρωμα πλωτού που έσπευσε στην περιοχή. Σε κατάσταση σοκ, η μια γυναίκα, ανέφερε στους Λιμενικούς ότι στο πλοιάριο που είχε ξεκινήσει χθες βράδυ από τα τουρκικά παράλια, επέβαιναν περίπου 25 πρόσφυγες. Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιωτικά σκάφη, ένα σκάφος και ένα ελικόπτερο της Frontex.
Ο Κώστας Πιντέρης, ο ψαράς που μαζί με τον Στρατή Βαλαμιό έσωσε χιλιάδες ζωές πέρυσι στη Σκάλα Συκαμνιάς, είναι ο μοναδικός μάρτυρας της βύθισης του δουλεμπορικού, ανοικτά του Μολύβου:
Σουηδικό σκάφος της Frontex εντόπισε αρχικά πέντε σορούς να επιπλέουν στο νερό. Στην περιοχή μετέβη σκάφος του Λιμενικού, το οποίο ανέσυρε συνολικά εννέα πνιγμένους ανθρώπους, έξι γυναίκες, δύο άνδρες και ένα παιδί:
Επτά σοροί ανασύρθηκαν στη συνέχεια από άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής που ερευνούσαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Οι συνθήκες του ναυαγίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Στην περιοχή πάντως δεν επικρατούσε θαλασσοταραχή. Η υπερφόρτωση του σκάφους και οι λάθος χειρισμοί, λένε οι πρώτες εκτιμήσεις, πιθανόν να προκάλεσαν και την βύθισή του.
Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και αναφέρεται «ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο».
Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται επίσης ότι «η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές».
Ο τομέαρχης της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιτώτης δήλωσε: «Τραγικά περιστατικά όπως το συγκεκριμένο, επισημαίνουν, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ότι δεν αρκεί από μόνη της η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαικής Ένωσης και Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.»
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι λαοί της Συρίας, της Μέσης Ανατολής πληρώνουν ασταμάτητα με το αίμα τους, με προσφυγιά, με πνιγμούς και βάσανα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Ηλίας Μαραβάς

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr