Αρχική Απόψεις Aρθρα Ευαγγελία Μανιτσούδη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαραβίαστα

Ευαγγελία Μανιτσούδη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαραβίαστα

116

Στο προοίμιο της Οικουμενικής διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:<<η αναγνώριση της σύμφυτης αξιοπρέπειας καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο ….>>
Στο πρώτο άρθρο της Οικουμενικής διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρεται ότι : <<όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και ελεύθεροι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα>>.
Με το δεδομένο ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ίσα δικαιώματα δυνάμει της ίδιας μας της φύσης,έχει γίνει δεκτό ότι τα δικαιώματα, δεν δίνονται α λα καρτ, δεν επιδέχονται συμψηφισμούς, δεν αφορούν τις επιμέρους ιδιότητες της φυλής, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκείας, της τάξης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, και η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχουν δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουν και θα διευρύνουν τα ατομικά δικαιώματα ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.Το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι ένα βήμα με προοδευτικό αποτύπωμα. Το νομοσχέδιο το γέννησαν τα στοιχειωδώς δημοκρατικά δικαιώματα της ισονομίας και της ισοπολιτείας.
Υπαγορεύεται από το απαραβίαστο ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ως προς την έμφυλη ταυτότητα,έχει σκοπό ακριβώς να βοηθήσει ώστε κάποιοι άνθρωποι να πάψουν να είναι αόρατοι, ανύπαρκτοι, υποβαθμισμένοι, κρυμμένοι και από τον ίδιο τους τον εαυτό.Η δημοκρατία του φύλου είναι συνώνυμη της αναγνώρισης της αξιοπρέπειας, του ανθρώπινου προσώπου, σε ένα κράτος δικαίου πού αίρει τους διαχωρισμούς ανάμεσα σε ορατούς και αόρατους.
Είναι αυτονόητο ότι τέτοια νομοθετήματα τα οποία φιλοδοξούν να ρυθμίσουν αλλαγές στις κοινωνικές ανάγκες, αλλαγές στις κοινωνικές νοοτροπίες, χρειάζονται σκέψη ,χρειάζονται κουράγιο και τόλμη και σίγουρα δημιουργούν αντιδράσεις και ευκαιρία από κάποιους μικρόψυχους για μικροπολιτική κριτική.
Επειδή πολλά λέγονται να υπενθυμίσω ότι πρώτος ο Χριστιανισμός μίλησε για την ισότητα όλων των ανθρώπων ενώπιον του Θεού. Το κήρυγμα του Ευαγγελίου είναι κήρυγμα αγάπης προς τον πλησίον. Αυτονόητο θα ήταν η Εκκλησία να αγκαλιάσει τέτοιες ενέργειες και να τις υπερασπιστεί.Αυτονόητο επίσης θα ήταν όλοι οι προοδευτικοί συμπολίτες μας να χαίρονται από τέτοιες εξελίξεις.Όμως δυστυχώς τα αυτονόητα στην χώρα μας δεν είναι πάντοτε και αποδεκτά από όλους.Χρειάζεται προσπάθεια και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει ριζοσπαστικές τομές που χρειάζεται η κοινωνία μας.

Ευαγγελία Μανιτσούδη-Εκπαιδευτικός
Υπεύθυνη Δικαιωμάτων-Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου