Αρχική Green Life Ανθρώπων Ιστορίες Με την ευχή να βρει τη μητέρα της- να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα...

Με την ευχή να βρει τη μητέρα της- να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους, υποδοχή της μικρής Αμάλ

200

Εύχομαι τα ματάκια σου να μην ξαναδακρύσουν
Τον πόλεμο, την προσφυγιά να μην ξαναντικρύσουν


Με παινέματα καλωσόρισαν την μικρή Αμάλ, τα παιδιά της Χίου στο λιμάνι της πόλης.
Παραδοσιακά τραγούδια, γραμμένα ειδικά για αυτήν. Για το μεγάλο ταξίδι της προσφυγοπούλας Αμάλ από τη Συρία που ψάχνει τη μητέρα της.
Φθάνοντας με καϊκι, περπάτησε στην Προκυμαία του νησιού προκαλώντας την προσοχή όλων, η μεγάλη μαριονέτα, με ύψος 3,5 μέτρα.

Δώρα από τα παιδιά

Στο δρόμο προς την κεντρική πλατεία Βουνακίου, η μικρή Αμάλ βρέθηκε να συνοδεύεται ακόμα και από προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο νησί με τις οικογένειές τους.
Μετά τις ευχές, δέχθηκε τα δώρα των παιδιών του 11ου Δημοτικού Σχολείου. Κάρτες, κλαδί μαστίχας αλλά και τις ζωγραφιές τους. Για να γνωρίσει το νησί και να πάρει δύναμη και να συνεχίσει το μακρύ της ταξίδι.


«Το σχολείο μας έχει μια συνέπεια στην υποστήριξη στον ανθρώπινο πόνο, έτσι όπως εκφράζεται και μέσα από την προσφυγιά» σημείωσε ο διευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Μάρκος Σκούφαλος.
«Η Τρίτη δημοτικού λοιπόν με την εποπτεία της δασκάλας τους και της δασκάλας των αγγλικών προετοιμάστηκε. Τα παιδιά κατέθεσαν ψυχή και δώρα και συμμετείχαν μαζί με τους γονείς τους –τους οποίους δημόσια ευχαριστώ- σε αυτό το δρώμενο. Προκειμένου να στείλουμε και εμείς ως σχολείο και ως εκπαίδευση το δικό μας μήνυμα», μας είπε.

Μήνυμα αλληλεγγύης

Για τα παινέματα, χρειάστηκε η πολύμηνη προετοιμασία του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με την Φιλαρμονική του Δήμου, του Μουσικού Σχολείου Χίου, της ομάδας κρουστών Brasilionico και παιδιών προσφύγων που συμμετείχαν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ.


Εκπρόσωποι από Μουσικό φεστιβάλ Χίου, Λευτέρης Βενιάδης- συνθέτης και Όλγα Holdorff-Μυριαγκού – βιολονίστα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους .
«Είμαστε βαθύτατοι συγκινημένοι για την προσέλευση του κόσμου, υποδέχτηκε την Αμάλ με ένα μοναδικό τρόπο. Δίνουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης προς όλες τις κατευθύνσεις», μας είπε ο Λευτέρης Βενιάδης.


Ξεχωριστή στιγμή στην πλατεία Βουνακίου, όταν μέλη της χορωδίας απέδωσαν κείμενο που αφορούσε την εγκατάλειψη του σπιτιού από μια πυρόπληκτη γυναίκα. Για να μην ξεχάσουμε τέτοιες στιγμές. Αλλά και πόσο εύκολα μπορεί να συμβεί τελικά στον καθένα, να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του με λίγα πράγματα στο χέρι.

Η Χίος της Αλληλεγγύης

«Μη μας ξεχνάτε», είναι και το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ, που το όνομά της στη γλώσσα της, σημαίνει ελπίδα.
«Ηταν μια συγκλονιστική βραδιά απόψε, που όλη η Χίος, η Χίος της αλληλεγγύης, της ελπίδας και της ειρηνικής συμβίωσης ανάμεσα στους λαούς, ήταν παρούσα. Και νομίζω στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στα κέντρα αυτά της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και βεβαίως στο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου που είχε την πρωτοβουλία και ήταν ένα δώρο πραγματικά για τη Χίο», σημείωσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αντρέας Μιχαηλίδης.

Η μικρή Αμάλ ξεκίνησε από την πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία και θα διασχίσει 8.000 χιλιόμετρα.
Μετά τη Χίο θα επισκεφθεί και άλλες ελληνικές πόλεις.

Πρόγραμμα επισκέψεων
Συγκεκριμένα:
Ιωάννινα: 27-28 Αυγούστου
Καλαμπάκα – Τρίκαλα: 29 Αυγούστου
Λάρισα: 31 Αυγούστου
Ελευσίνα: 1η Σεπτεμβρίου
Αθήνα: 2-3 Σεπτεμβρίου και
Πειραιάς: 4-5 Σεπτεμβρίου.

Μετά θα αναχωρήσει για την Ιταλία, και μέσα από σειρά πόλεων διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών θα φτάσει στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού «The Walk»- το ταξίδι» όπως έχει αποδοθεί στα ελληνικά.
Όπως σημειώνει η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου, «το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι να μην ξεχάσουμε αυτά τα παιδιά! Που είναι ασυνόδευτα, δεν έχουν σπίτι και δεν έχουν παιδεία».

ΠΗΓΗ: ERTNEWS.GR

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Μην μας ξεχνάτε” το μήνυμα της μικρής Αμάλ μέσω Χίου φθάνει στην Ευρώπη (video)
Επόμενο άρθροΟπερα ποδοσφαίρου- σήμερα Χίο, Παρασκευή Οινούσσες