Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Με το καλό το 2020, ευχές από τα “καραβάκια των ευχών” (VIDEO)

Με το καλό το 2020, ευχές από τα “καραβάκια των ευχών” (VIDEO)

269

Τις ευχές τους για τη νέα χρονιά μετέφεραν μέσα από την παρουσίαση των καραβιών τους, οι μαθητές από Γυμνάσια κι Λύκεια της Χίου.
Τα τελευταία 7 χρόνια τα σχολεία της Χίου παίρνουν μέρος στην εκδήλωση τα «ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ των ΕΥΧΩΝ» που πραγματοποιείται παραμονή Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία του νησιού, από το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.
Πρόκειται για τη συνέχιση ενός εθίμου που μας παραπέμπει στα χρόνια της απελευθέρωσης των νησιών στα 1912 και της παρουσίας του ελληνικού στόλου στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας μέχρι το 1922 και που μετά τη μεταπολίτευση αναβίωσε και πάλι η Περιηγητική λέσχη Χίου.

Νωρίς το βράδυ παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναμένεται να γίνει και η παρέλαση των πρωτοχρονιάτικων βαπορακιών από τις γειτονιές που συμμετέχουν στο έθιμο.
Όμως το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου τα σχολεία, αν και σε διακοπές, παρουσιάζουν τα δικά τους έργα.
Καραβάκια φτιαγμένα συνήθως από απλά υλικά, αλλά με ιδιαίτερο μεράκι και φαντασία από τους μαθητές και με τη βοήθεια των καθηγητών τους.

Δια μέσου του εμπορικού δρόμου της πόλης, οι μαθητές- πληρώματα των πλοίων από το 1ο Γυμνάσιο Χίου έφτασαν στην κεντρική πλατεία παρουσιάζοντας τα στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.
Φέτος 10 σχολεία έδωσαν το παρών τους με καραβάκια αλλά και με παινέματα, που μαζί με τα κάλαντα, είθισται να τα ψάλλουν παραμονή Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά σχολίασαν έτσι την επικαιρότητα, μετέφεραν τις επιθυμίες τους στους τοπικούς άρχοντες αλλά και τις ανησυχίες τους για τον κόσμο μας.
Μάλιστα τις δικές τους ευχές μετέφεραν και οι μαθητές από την προσφυγική δομή του 1ου Γυμνασίου Χίου, που καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους στην πλατεία Βουνακίου.
Μαζί με τα καραβάκια μεταφέρουμε και εμείς οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ Αιγαίου και από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τις ευχές μας για το 2020!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr