Αρχική Απόψεις Aρθρα Μένουμε Σπίτι, τώρα!, της Κ. Χατζαντωνάκη

Μένουμε Σπίτι, τώρα!, της Κ. Χατζαντωνάκη

79

Αφορμή για τούτο, η τοποθέτηση του καθηγητή Σ. Τσιόρδα (21/3/2020)… από δίπλα και οι εικόνες απ’ το Pergamo

Κηδεία το σύνολο των φροντίδων και τελετών γίνονται μετά το θάνατο κάποιου από την οικογένεια και τη κοινότητα κατά την vikipedia.
Ταφή ή καύση ή όποια άλλη φροντίδα του νεκρού σώματος ή και οι υπόλοιπες φροντίδες που ακολουθούν οι άνθρωποι στη γη έχουν μία ξεχωριστή σημασία από τους αρχαίους χρόνους ως τις μέρες μας. Πιστεύω συντελούν στη μετάβαση στη νέα κατάσταση και βοηθούν στο βίωμα της απώλειας και στη διατήρηση της μνήμης.
Είμαστε πια σε μία ηλικία που έχουμε βιώσει απώλειες αγαπημένων ανθρώπων με κυρία αυτή που αφορά το φευγιό των γεννητόρων, με ότι αυτό σημαίνει αλλά και πρόσφατες απώλειες νέων στην ηλικία αγαπημένων ανθρώπων.
Νομίζω ότι καταλήγουμε και προσπαθούμε να βιώσουμε, να δούμε την απώλεια ως μία μετάγγιση στον ώμους των νεότερων, της μνήμης με ότι αυτό σημαίνει σαν σε μία ιδιότυπη σκυταλοδρομία. Μία σκυταλοδρομία που στη συνέχεια πρέπει να δώσεις εσύ τη δική σου σκυτάλη, αφού εκτελέσεις στο ακέραιο το ύψιστο καθήκον σου αυτό του εμπλουτισμού και της παράδοσης της κιβωτού της μνήμης.
Προσπαθούμε να πορευτούμε και να πράξουμε στο μέτρο του δυνατού το καθήκον αυτό του ανθρώπου να παλεύει για ένα καλύτερο αύριο, για ένα δίκαιο κόσμο, περήφανοι που γεννηθήκαμε σε αυτήν εδώ τη χώρα που τόσο μας πονά. Περήφανοι που προερχόμαστε από έναν λαό, που σαν άλλος Ιανός με τα δύο του πρόσωπα είναι ικανός για τα ύψιστα και τα χειρότερα.
Αυτό που με σόκαρε σε όλη του την περιπέτεια που περνάει η ανθρωπότητα δεν είναι ο αριθμός των θανάτων αφού μονάχα οι πόλεμοι και η πείνα σκοτώνουν καθημερινά πολύ περισσότερους ανθρώπους.
Είναι δύο πράγματα μαζί.

Το ένα το πρώτο είναι ότι σε αυτό το σύστημα που ζούμε αναλογίζεσαι ποσό μικρότερο θα ήταν το κακό αν σ αυτούς τους θαυμάσιους επιστήμονες που σήμερα δίνουν άνιση μάχη, είχαν δοθεί τα σωστά εργαλεία.
Τα εργαλεία που μας στέρησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη κλείνοντας νοσοκομεία ΜΕΘ αποψιλώνοντας από επιστημονικό προσωπικό και νοσηλευτές αυτοί που υποκριτικά σήμερα τους χειροκροτούν, χειροκροτούν αυτούς που στέλνουν ξυπόλητους στα αγκάθια.
Και το δεύτερο ίσως το πιο σοβαρό είναι η μοναξιά τούτου δω του θανάτου.
Που έρχεται βίαια και πρόωρα που βάζει άλλους ανθρώπους να υπολογίσουν το ποιος θα ζήσει και θα πεθάνει.
Με ποιο δικαίωμα στερούμε από τους γονείς και τους παππούδες μας το δικαίωμα να φύγουν στην αγκαλιά των αγαπημένων τους.Να τους κρατάνε το χέρι στο φευγιό τους όπως αξιωθήκαμε κάποιοι από μας να κρατήσουμε το χέρι του πατέρα στην τελευταία έξοδο.
Με ποιο δικαίωμα στερούμαι στους απογόνους να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό στη μάνα στον πατέρα στον παππού και στη γιαγιά.
Ποιος έχει το δικαίωμα μετά την αποψινή έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα “…χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε να έχουμε ταυτότητα… δεν θα αφήσουμε το θάνατο να πει την τελευταία λέξη”.

Ας μην αφήσουμε λοιπόν το θάνατο να πει την τελευταία λέξη όσο αυτό εξαρτάται από μας.
Ας μην αφήσουμε τη σκυτάλη λοιπόν χωρίς σκυταλοδρόμους……

Μείνετε σπίτι επιτέλους μην τον βοηθάτε και μετά όλα τα άλλα…

Κυριακή Χατζαντωνάκη