Αρχική Απόψεις Aρθρα Μεταφορικό ισοδύναμο και στον αθλητισμό, του Ν. Ροδίτη

Μεταφορικό ισοδύναμο και στον αθλητισμό, του Ν. Ροδίτη

98

Κάλιο αργά παρά ποτέ λένε… Στήριξη όπως όφειλε να κάνει η πολιτεία των αθλητών της νησιωτικής Ελλάδας αποτελεί το μεταφορικό ισοδύναμο για τον αθλητισμό που τέθηκε επισήμως σε ισχύ από την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 με αφορμή τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου, που διεξήχθησαν φέτος στο νησί της Κω το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Τώρα τι σημαίνει αυτό, το μεταφορικό ισοδύναμο προβλέπει την κάλυψη της δαπάνης μετακίνησης των νησιωτών αθλητών ατομικών αγωνισμάτων, κατόχων μοναδικού αριθμού νησιώτη (ΜΑΝ), για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες.

Σε δεύτερο χρόνο, το μεταφορικό ισοδύναμο θα επεκταθεί και σε νησιώτες αθλητές ομαδικών αθλημάτων. Η κοινωνική παροχή του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έχει στόχο την οικονομική στήριξη και ελάφρυνση των αθλητών που ζουν σε νησιά και όλα αυτά τα χρόνια επιβαρύνονταν με τα υψηλά έξοδα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς και από τα γήπεδα/στάδια διεξαγωγής αγώνων.

ΚΑΡΦΙ από το Αιγαίο
του Νίκου Ροδίτη
αναδημοσίευση από το ΚΑΡΦΙ, 27/10/2018

Ευχής έργο θα είναι να γίνει και στα ομαδικά αθλήματα, αφού μέχρι τώρα κάποιες ομάδες από τα νησιά μας προτιμούσαν να μη συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα με ότι αυτό συνεπάγεται όσο για τις ίδιες τις ομάδες αυτές, αλλά και τόσο θλίψη που προκαλούσε σε αθλητές και κόσμο…
Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Παγχιακού, όταν πριν λίγα χρόνια συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο πρωτάθλημα της Α1 για δυο έτη, τον τρίτο χρόνο όμως δεν άντεξε και αποχώρησε… Δεν ξέρουμε αλλά κάποιοι νιώσαμε μια απογοήτευση τότε, γιατί άλλο είναι η ομάδα να μη πηγαίνει καλά και να πέφτει μέσα στο γήπεδο… και άλλο είναι αυτό που μόλις περιγράψαμε.
Γι’αυτό ακριβώς τον λόγο φέτος η Χίος δεν έχει εκπροσώπηση στην Γ’ Εθνική στο ποδόσφαιρο… Μακάρι να διορθωθεί αυτό τώρα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είναι άλλη μια θετική εξέλιξη για τον ελληνικό αθλητισμό, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.