Αρχική Απόψεις Aρθρα Μια όμορφη ατομική πρωτοβουλία, της Ευγενίας Ασλανίδη

Μια όμορφη ατομική πρωτοβουλία, της Ευγενίας Ασλανίδη

137

Η χιακή ομογένεια της Αμερικής στηρίζει ανέκαθεν τις ανθρωπιστικές δομές του νομού μας. Ακόμα κι αν δεν πέσει στην αντίληψη μας την ώρα που γίνεται, το βρίσκουμε μπροστά μας σαν ευεργεσία σε μας, στους συγγενείς μας, στους φίλους μας.
Για την στήριξη που παρέχουν στη Χίο, ιδιαίτερα οι χιώτες της Βαλτιμόρης, το πληροφορήθηκα τα τελευταία χρόνια, χάρη στον αγαπημένο φίλο και κουμπάρο Βασίλη Σκορδαλό, ο οποίος υπήρξε επί χρόνια πρόεδρος του χιακού συλλόγου της περιοχής και συνεχίζει να αποτελεί δραστήριο μέλος του.
Πριν λίγες μέρες ο Βασίλης με ρώτησε αν ήθελα να πάω μαζί του σε μια εκδήλωση στο Λιθί. Δεν υπήρχε περίπτωση να του πω όχι. Είναι ο καλύτερος φίλος που είχε ο άνδρας μου και ο καλύτερος νονός που θα μπορούσε να έχει η κόρη μου.

Πρώτη φορά βρέθηκα από την πλευρά του χωριού όπου γινόταν η εκδήλωση (μια μεγάλη γκάμα ελληνικών παραδοσιακών χωρών που αποδόθηκαν υπέροχα από χορευτές χιώτικων συλλόγων ) και ομολογώ με μάγεψε η ομορφιά του τοπίου. Ιδιαίτερα την ώρα που έδυε ο ήλιος, κόκκινος πίσω από τα Ψαρά, και στο καπάκι άρχισε το ψιλόβροχο που μας δρόσισε για κάμποσο χωρίς να πτοηθούμε ωστόσο, η συγκίνηση χτύπησε κόκκινο.

Η μεγαλύτερη συγκίνηση όμως, ήρθε από αλλού:
Με το που πατήσαμε το πόδι μας στο χωριό διαπίστωσα ότι ο κουμπάρος είχε πολλούς φίλους εδώ. Αμερικάνοι που ήρθαν να ξεκαλοκαιριάσουν στην πατρίδα. Πολλοί από αυτούς ζουν στη Βαλτιμόρη.

Έτσι εξήγησα και τη δωρεά ενός πυροσβεστικού οχήματος με πλήρη εξοπλισμό από το σύλλογο της περιοχής.
Πώς να εξηγήσω όμως το ότι ο Βασίλης κλήθηκε στο βήμα, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση και κρατώντας δυο παιδιά ΑΜεΑ αγκαλιά, ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει τις δομές που τα προστατεύουν.


Να σημειώσω ότι είχα σκοπό στον πηγαιμό να τον ρωτήσω τι σχέση έχει εκείνος με το Λιθί, αλλά η καλή παρέα που είχαμε στο αυτοκίνητο πήγε τη συζήτηση αλλού…
Στην επιστροφή για την πόλη όμως του πήρα μια μίνι συνέντευξη, από όπου απλά επιβεβαιώθηκα για αυτά που είχα καταλάβει.
Ο Βασίλης λοιπόν, με δεδομένο το έμπρακτο ενδιαφέρον των χιωτών της Βαλτιμόρης για τον Παγχιακό Σύλλογο ΑΜεΑ και σε συνεννόηση με την πρόεδρο του Παγχιακού Σοφία Μιχάλα που ήταν στην εκδήλωση και τον Πρόεδρο του συλλόγου γονέων του Ειδικού Σχολείου Γιώργο Πατεριμό που επίσης ήταν παρών και μίλησε για τις ανάγκες του Ει.Σχ., μόλις πληροφορήθηκε ότι η εκδήλωση στο Λιθί ήταν με δωρεάν είσοδο, πήρε την πρωτοβουλία και πρότεινε στους οργανωτές να συνδυάσουν την είσοδο των θεατών με εθελοντική συνεισφορά υπέρ των ΑΜεΑ,
Έτσι τα έσοδα από αυτή την εκδήλωση θα χρησιμεύσουν για την αγορά ενός αυτοκινήτου για τη μετακίνηση των παιδιών του Ειδικού Σχολείου.
Τόσο απλό και συνάμα τόσο σπάνιο να παίρνονται τέτοιες ατομικές πρωτοβουλίες.

Ευγενία Ασλανίδη