Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Μικροψυχία με αστεία προσχήματα ενάντια σε προσφυγόπουλο (από Εφημερίδα Συντακτών)

Μικροψυχία με αστεία προσχήματα ενάντια σε προσφυγόπουλο (από Εφημερίδα Συντακτών)

129

Αδικαιολόγητες φοβίες, μικροσυμφέροντα αλλά και επιδεικτική άγνοια για ό,τι συμβαίνει έξω από τα πολύ περιορισμένα όρια μιας γειτονιάς αναδεικνύει η αχαρακτήριστη ενέργεια του Συλλόγου Γονέων του 11ου Νηπιαγωγείου Χίου να στραφεί κατά της ένταξης ενός προσφυγόπουλου στο Νηπιαγωγείο, προβάλλοντας μια σειρά ανυπόστατους, αν όχι αστείους, ισχυρισμούς, που προδίδουν ότι οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν αλλού, στο κλίμα ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας που θέλουν να καλλιεργήσουν κάποιοι.

του Γιώργου Παγούδη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr

Αν πέρσι μπορούσαν να αποδοθούν τέτοιες φοβικές αντιδράσεις γονέων σε έλλειψη ενημέρωσης και σε πραγματική αγωνία για τα παιδιά, φέτος δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το αναμάσημα παρόμοιων ψευτοεπιχειρημάτων.
Οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τους αρμόδιους φορείς σε κάθε ενδιαφερόμενο, σε μια εξαντλητική εκστρατεία ενημέρωσης σε κάθε σχολείο, ενώ υπάρχει πια η εμπειρία από τη σχολική χρονιά, κατά την οποία όχι μόνο διαψεύστηκαν οι φόβοι, αλλά και φάνηκε ότι η ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση είναι κέρδος για τη σχολική τάξη και την τοπική κοινωνία.
Το ζήτημα προέκυψε όταν νηπιαγωγός ενημέρωσε τα νήπια ότι τις επόμενες ημέρες θα υποδεχτούν συνομήλικό τους που δεν μιλάει ελληνικά, μια και προέρχεται από το Ιράκ.
Οι αντιδράσεις των γονιών ξεκινούν με πρωταγωνιστή γονιό ενός βρέφους λίγων μηνών, που φοβάται ότι το προσφυγόπουλο θα μεταφέρει αρρώστιες στην τάξη, άρα και στο παιδί του που, λόγω ηλικίας, είναι ανεμβολίαστο.
Καλούν σε γενική συνέλευση και αποφασίζουν να ζητήσουν με έγγραφο προς τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την απομάκρυνση του προσφυγόπουλου.
Επικαλούνται: δυσκολίες ένταξης λόγω διαφορετικής γλώσσας, ανεπαρκή εμβολιασμό, μεγάλο αριθμό παιδιών και έλλειψη υποδομών.
Ξεπερνούν μάλιστα κάθε λογικό όριο όταν σημειώνουν ότι επίκεινται οι άγιες ημέρες του Πάσχα, όπως αναφέρουν, και τα παιδιά θα ασχοληθούν με τα Αγια Πάθη και την Ανάσταση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
«Δεν είμαστε ρατσιστές», υποστήριξε η πρόεδρος του συλλόγου Βάσια Κουνέλη καλώντας μας, όταν ανοίξει ξανά το Νηπιαγωγείο, να διαπιστώσουμε από κοντά την αγάπη που δείχνουν όλοι στο προσφυγόπουλο, το οποίο πήγε κανονικά στο σχολείο τις δύο τελευταίες ημέρες πριν αρχίσουν οι διακοπές.
Οπως υποστηρίζει, τα προσφυγόπουλα είναι υποχρεωμένα να κάνουν μόνο το τριπλό εμβόλιο αντί για μια σειρά άλλων που κάνουν υποχρεωτικά τα παιδιά που ζουν μόνιμα στη χώρα μας, αν και αναγνωρίζει ότι τα εμβόλια προστατεύουν κατ’ αρχάς τον ίδιο τον εμβολιασμένο, ενώ σημειώνει ότι πήραν πρώτα τη γνώμη παιδιάτρου.
Ως προς τη σημείωση για το… Πάσχα, εξηγεί ότι αναφέρονταν σε τυχόν αντιδράσεις των μουσουλμάνων γονιών του προσφυγόπουλου, όταν θα διαπίστωναν ότι το παιδί τους διδάσκεται την ορθόδοξη πίστη! Εκριναν προφανώς εξ ιδίων…
Η εκπαιδευτικός Πόπη Ποριώτη αναφέρεται πάντως στο γεγονός ότι το κτίριο είναι μικρό και ακατάλληλο για Νηπιαγωγείο. «Φοιτούν ήδη 31 παιδιά. Αλλο ένα μπορεί να φαντάζει ελάχιστο αλλά μας προβληματίζει και εμάς», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κοντά στο διαμέρισμα όπου μένει η οικογένεια άλλο Νηπιαγωγείο με μικρότερο αριθμό παιδιών.
Διευκρινίζει ότι τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις εγγραφής, εκφράζει όμως την ανησυχία πως η παρουσία του προσφυγόπουλου μπορεί να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα σε μελλοντικές εγγραφές, με κίνδυνο να μη συμπληρωθεί του χρόνου ο αριθμός των 27 μαθητών και να χρειαστεί να αποσπαστεί αλλού η μία από τις δύο νηπιαγωγούς.
Κατηγορηματικός ήταν πάντως ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας της Χίου, Αριστείδης Κελεπερτζής.
«Δεν τίθεται κανένα θέμα. Για την εγγραφή του παιδιού έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου αλλά και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Πάντως ήδη φοιτούν και άλλα παιδιά πρόσφυγες σε άλλα Νηπιαγωγεία χωρίς το παραμικρό πρόβλημα», τόνισε.
Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή συλλόγων γονέων και κηδεμόνων κατά της ίδρυσης των ΔΥΕΠ, των απογευματινών τάξεων προετοιμασίας των προσφυγόπουλων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ομαλή ένταξη των ανήλικων προσφύγων στις χώρες υποδοχής κατ’ εξοχήν επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης. Η φοίτησή τους δε στα δημόσια ελληνικά σχολεία δεν επηρεάζει και δεν θίγει με οιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα των υπόλοιπων μαθητών και των γονέων τους».