Αρχική Νέα Τοπικά Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη Χίου: να συγχρονιζόμαστε με τον ένα Χριστό (video)

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη Χίου: να συγχρονιζόμαστε με τον ένα Χριστό (video)

236

«Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος κατά χάρη θεός.
Το πεπερασμένο και το άπειρο μπαίνουν τώρα σε μια ελεύθερη σχέση μεταξύ τους.
Η συνάντηση και η σχέση αυτή γίνεται τώρα…
«Η παρουσία, η ζωή και ο λόγος Χριστού δεν είναι απλά παρελθόν –όπως συμβαίνει με τα άλλα γεγονότα της Ιστορίας- είναι παρόν, είναι αιώνιο.
Το πρόσωπο του ενανθρωπήσαντος Χριστού είναι το κέντρο της ιστορίας, το αιώνιο σταθερό σημείο.
Συνεπώς η θρησκευτική ζωή και η πείρα είναι υποχρεωμένη να συγχρονίζεται προς εκείνη την αιώνια παρουσία, τον ένα τον Χριστό!
Η αμαρτία του ανθρώπου, η παρουσία του Θεανθρώπου και η σωτηρία του ανθρώπου είναι τώρα τα κύρια νοήματα της ιστορίας, αυτός είναι ο Ευαγγελισμός του ουρανού αυτή είναι η χαρά της γης», είπε μεταξύ άλλων στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.
Για να κλείσει με τα λόγια του κατά Λουκά Ευαγγελίου για τη Γέννηση του Ιησού Χριστού (Λκ 2,1-7) και το προσκύνημα των ποιμένων:
ιδού ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ
(«Και ιδού άγγελος Κυρίου επέστη αυτοίς και δόξα Κυρίου περιέλαμψεν αυτούς, και εφοβήθησαν φόβον μέγαν. Και είπεν αυτοίς ο άγγελος: μη φοβείσθε, ιδού γάρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστι Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυίδ».)


Συγχρονισμός στο σήμερα

Στην ερώτησή μας αυτός ο συγχρονισμός πως μεταφέρεται σήμερα, ο Σεβασμιώτατος κ. Μάρκος σχολίασε:
«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε σήμερα γιατί είναι αιώνιος.
Δηλαδή διαρκώς ο άνθρωπος πρέπει να συγχρονίζει το παρόν του στο αιώνιο του λόγου του Θεού».
Στο εύλογο δε ερώτημα, αυτό πως μεταφράζεται στην περίπτωση των προσφύγων που έχουν φτάσει εδώ από τα άγια χώματα της Θρησκείας μας, ο Μητροπολίτης Χίου σημείωσε:
«Εάν είχαμε συγχρονίσει το παρόν μας με το Χριστό δεν θα είχαν φτάσει αυτοί οι άνθρωποι στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα».