Αρχική Μαστίχα Μαστιχοπαραγωγοί Απάντηση Μιχαηλίδη στη ΝΟΔΕ Χίου για αποζημιώσεις και νησιώτες παραγωγούς

Απάντηση Μιχαηλίδη στη ΝΟΔΕ Χίου για αποζημιώσεις και νησιώτες παραγωγούς

123

«Σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Χίου, και αντιπαρερχόμενος τις προσωπικές επιθέσεις στις οποίες αναλώνονται, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Μιχαηλίδης που κάνει αναφορά σε μέτρα που έχουν ληφθεί από την παρούσα Κυβέρνηση.
Στο θέμα πάντως των αποζημιώσεων των μαστιχοπαραγωγών, παραπέμπει στο δελτίο τύπου του ΕΛΓΑ που έχουν υποβληθεί αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:
«Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για την περσινή πυρκαγιά, η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αφορά πράγματι τις γενικές προϋποθέσεις που καταρχήν ισχύουν για όλες τις πληγείσες περιοχές όσον αφορά τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ).
Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρεται και σε νεότερο δελτίο τύπου του ΕΛΓΑ, ειδικά για τη μαστιχοκαλλλιέργεια και ακριβώς επειδή αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες που τη διέπουν, το Υπουργείο έχει υποβάλει αιτήματα για πιο ρεαλιστικές προϋποθέσεις αποζημίωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Φαντάζομαι ότι γνωρίζουν στη ΝΟΔΕ Χίου τον αυξημένο ρόλο της ΕΕ σε ζητήματα αγροτικής πολιτικής, οπότε ας μην κάνουν ότι ξεχνούν το ευρωπαϊκό πλαίσιο όταν αυτό εξυπηρετεί τη μικροπολιτική τους…
«Οι αναφορές όμως της ανακοίνωσης στους νησιώτες αγρότες είναι αυτές που κινούνται στον αστερισμό της φαιδρότητας και διαστρέβλωσης, εκτός και αν πρόκειται για επικίνδυνη άγνοια. Να γνωστοποιήσω, λοιπόν, στη ΝΟΔΕ Χίου ότι μόλις προ εβδομάδων εγκρίθηκε, όσον αφορά το υπομέτρο8.1 της δάσωσης του ΠΑΑ, η μείωση του ελάχιστης απαιτούμενης έκτασης από 5 σε 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά, και ότι αυτό αποτέλεσε αίτημα των μαστιχοπαραγωγών το οποίο κατέθεσα ως πρόταση στο Υπουργείο.
«Να τους υπενθυμίσω, επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης να διατεθεί έκτακτη ενίσχυση 1,68 εκ. αποκλειστικά στους κτηνοτρόφους των νησιών που αντιμετωπίζουν προσφυγικές ροές. Να τους ενημερώσω, επίσης, όχι απλά για τη σταδιακή ενεργοποίηση υπομέτρων του ΠΑΑ τα οποία εκ των πραγμάτων διευκολύνουν τους νησιώτες (ομάδες παραγωγών, αναδάσωση), αλλά και την πριμοδότηση με τα πιο υψηλά ποσοστά ή ποσά ενίσχυσης των παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε νησιά (π.χ. υπομέτρα 4.1 περί σχεδίων βελτίωσης, 4.2 περί μεταποίησης, 6.2 περί σύστασης επιχειρήσεων).
Αφού μετά από αυτά η ΝΟΔΕ Χίου χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση, θα πρέπει να διευκρινίσει για ποια ακριβώς συμφέροντα είναι επικίνδυνα τα συγκεκριμένα αυτά μέτρα στήριξης των νησιωτών παραγωγών», καταλήγει ο κ. Μιχαηλίδης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκτός καθηκόντων για 15 ημέρες ο Δήμαρχος Χίου
Επόμενο άρθροΔωρεά από το ταμείο του Αντιφυματικού Αγώνα στο Νοσοκομείο