Αρχική Απόψεις Aρθρα Γ. Χαλάτσης, ο άνθρωπος που αναδεικνύει τα μονοπάτια της Χίου!, του Ν....

Γ. Χαλάτσης, ο άνθρωπος που αναδεικνύει τα μονοπάτια της Χίου!, του Ν. Ροδίτη

485

ΚΑΡΦΙ από το Αιγαίο
Γράφει από τη Χίο ο Νίκος Ροδίτης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΚΑΡΦΙ, 15/07/2017

Ασχολείται με τα μονοπάτια της Χίου εδώ και 14 χρόνια. Το κίνητρο του είναι καθαρά εθελοντικό και ερευνητικό. Ανήκει στον κύκλο των ανθρώπων που προσπαθούν να συμβάλλουν στη σωτηρία και ανάδειξη των ξεχασμένων και απαξιωμένων μνημείων της φύσης και του λαϊκού πολιτισμού! Εκτός από τα παλιά μονοπάτια ενδιαφέρεται για τις μάντρες, τα πηγάδια, τα αλώνια, τα καλύβια κ.α. Στην αρχή περιπλανιόνταν μόνος προκαλώντας μάλιστα ειρωνικά ή καχύποπτα σχόλια πολλών. Τα τελευταία όμως χρόνια το σκηνικό άλλαξε.
Ο λόγος γίνεται για το Γυμναστή – ερευνητή Γιώργο Χαλάτση, φυσιολάτρη. Ο οποίος κυριολεκτικά από το πουθενά κατάφερε να αναδεικνύει τα χιώτικα μονοπάτια και όσο περνούν τα χρόνια αρκετοί πηγαίνουν μαζί του και οι περισσότεροι είναι αυτοί που συμμετέχουν σε διανοίξεις μονοπατιών!
Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ο κ. Χαλάτσης συστηματικά με τα μονοπάτια της Βόρειας Χίου κυρίως, όπου με την συγκινητική προσπάθεια ανθρώπων από τα χωριά εκεί διανοίχθηκαν και τώρα σηματοδοτούνται σιγά σιγά πολλά μονοπάτια. Ήδη στη βορειοδυτική Χίο (Αμανή) υπάρχει δίκτυο μονοπατιών 55 χλμ με κέντρο το Υδροθεραπευτήριο των Αγιασμάτων, ενώ έχουν αναδειχθεί ο παλιός πετρόχτιστος δρόμος για Βολισσό (Μακριά Στράτα κατά τους Βολισσιανούς), τα μονοπάτια των μεταλλωρύχων Κεράμου, ο εντυπωσιακός παλιός δρόμος από Φανά για Λιθί, τα μονοπάτια του Όρους, της Αμεθούντας, της Παλιάς Ποταμιάς.


Παράλληλα ασχολείται με τον καθορισμό και την διάνοιξη μιας μεγάλης πεζοπορικής διαδρομής 100 χλμ. από Λιθί μέχρι Αγιάσματα, που θα διεκδικήσει μάλιστα ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Εδώ και λίγες μέρες έχει συσταθεί το σωματείο “Φίλοι Μονοπατιών Χίου” που φιλοδοξεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στον τομέα των μονοπατιών της Χίου!
Από τις πρώτες δράσεις του ήταν στα Ψαρά και στις Οινούσσες! Όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος ο κ. Χαλάτσης ότι εδώ και 2 χρόνια είναι σε επαφή με τους Δημάρχους των 2 νησιών, που αποφάσισαν τελικά να προχωρήσουν στην ανάδειξη των μονοπατιών των νησιών τους.
Έκανε έρευνα στα 2 νησιά και στην συνέχεια με τον ορειβατικό σύλλογο ΕΠΟΣ Φυλής διανοίχθηκαν σ’ αυτά μονοπάτια περίπου 15 χλμ..


Ελπίζουμε ότι σιγά σιγά η τοπική αυτοδιοίκηση και οι επαγγελματίες της Χίου θα πάρουν στα σοβαρά αυτή την υπόθεση, που μπορεί να προσφέρει πολλά στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της. Ο κ. Χαλάτσης άνοιξε τον δρόμο και οι φορείς έχουν την αποστολή να βοηθήσουν, καθώς και την ευκαιρία να βαδίσουν και να πάνε παραπέρα.
Η Χίος λοιπόν προσκαλεί εσάς που σας αρέσουν τα όμορφα πράσινα μονοπάτια να’ρθείτε στο νησί και σίγουρα δεν θα χάσει κανείς!

Διαφήμιση