Αρχική Πολιτισμός Μόστρα Θυμιανών, Κυριακή Αποκριάς

Μόστρα Θυμιανών, Κυριακή Αποκριάς

150

Με το κατέβασμα της Μόστρας την Τυρινή Κυριακή, 10 Μαρτίου, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών (ΜΕΟΘ) απογειώνει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του.

«…Ήταν βράδυ Τυρινής Παρασκευής και, ενώ οι Θυμιανούσοι γλεντούσαν, έφτασε το νέο από τους άγρυπνους βιγλάτορες ότι πειρατικό πλοίο πλησιάζει την παραλία του Μέγα Λιμνιώνα.
Οι Θυμιανούσοι ξεσηκώνονται και αποφασίζουν, αντί να κλειστούν στα τείχη, να αντιμετωπίσουν τους πειρατές. Άντρες και γυναίκες παίρνουν κυρίως εργαλεία της δουλειάς, λίγα κρυμμένα ξίφη και ό,τι άλλο μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως όπλο και κατευθύνονται να στήσουν ενέδρα σ΄ένα στενό πέρασμα, τον Στένακα.
Εκεί γίνεται φονική μάχη και οι Θυμιανούσοι κατατροπώνουν τους Πειρατές και τους ρίχνουν στη θάλασσα. Επιστρέφουν πανηγυρίζοντας στο χωριό, φωνάζοντας «Βρε, βρε, μωρή, μωρή» και, κρατώντας κλαδιά ελιάς, γλεντούν την νίκη τους.
Οι αιχμάλωτοι κρεμάζονται – μοστράρονται για 3 μέρες στη κεντρική πλατεία του χωριού, το Λιβάδι, για να διαλαληθεί σ’ όλους η επιτυχία τους. Το γλέντι κράτησε τρεις μέρες.
Η παράδοση λέει ότι από τότε δεν ξαναπάτησε το πόδι του Πειρατής» στο χωριό, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Συλλόγου των Θυμιανών (www.meoth.gr).
Αυτό το έθιμο αναβιώνει κάθε Αποκριά. την Τυρινή Παρασκευή «ανεβαίνει» η Μόστρα και την Τυρινή Κυριακή «κατεβαίνει».
Ενώ πλέον έχει καθιερωθεί η παρέλαση αρμάτων, μετά τις 12.30 μ.μ., που ολοκληρώνει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.


Το έθιμο ξεκινά το πρωί της Κυριακής με λειτουργίες στα δύο ξωκλήσια των Θυμιανών, τον Αγιο Γιάννη και Αγιο Δημήτρη.
Στη συνέχεια , πομπή, με τουμπιά και παγιαύλια κατεβαίνουν από τα σοκάκια στην πλατεία του χωριού όπου με τον πολεμικό χορό, το ταλίμι που παραπέμπει σε ξιφομαχία, βλέπουμε τις μάχες των βρακάδων με τους πειρατές!