Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Μουσείο Μαστίχας Χίου: «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας», εγκαίνια έκθεσης

Μουσείο Μαστίχας Χίου: «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας», εγκαίνια έκθεσης

228

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) εγκαινιάζουν το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου (ώρα 7.00 μ.μ.) την περιοδική έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία γίνεται με τη στήριξη της MediterraΑ.Ε., πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης που διοργανώνει η ΕΜΧ στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Την έκθεση, που άνοιξε για το κοινό αρχές Αυγούστου, έχουν δει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 18.000 επισκέπτες.


Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την παραγωγή και το εμπόριο της μαστίχας.
Πρωταγωνιστής είναι το αρχειακό υλικό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, όπου τη συντήρηση, ταξινόμηση και διαφύλαξη του οποίου ανέλαβε από το 2017 το ΠΙΟΠ με χρησιδάνειο διάρκειας 29 ετών.
Τα αρχειακά τεκμήρια, είτε ως εκθέματα είτε ως υλικό, αναδεικνύονται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό αλλά και πρωτότυπα αντικείμενα, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της Ένωσης, πυλώνα της παραγωγικής και οικονομικής ζωής της Χίου.


Ο νόμος που οδήγησε στη σύσταση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και την ίδρυση της Ένωσης ψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1938. Η έκθεση αυτή ρίχνει, για πρώτη φορά, φως στα χρόνια πριν από το 1938, που υπήρξαν καθοριστικά για την ίδρυση της Ένωσης.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Ένωση στήριξε τους παραγωγούς, αναβάθμισε τις παραγωγικές διαδικασίες, ενδυνάμωσε την τοπική οικονομία και κοινωνία, προσαρμόστηκε στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών. Κυρίως, όμως, πέτυχε να συστηματοποιήσει την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση της μαστίχας, και να την καθιερώσει ως προϊόν με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση.


H επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση βασίστηκε σε δεδομένα του Ερευνητικού Προγράμματος για τη δημιουργία του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε παραχωρήθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τη Mediterra Α.Ε., τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Χίου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χίου, τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», τα Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, το Αρχείο Άρη Παπατζήκα, και από τους φωτογράφους Μαντώ Βασίλη, Δημήτρη Κοιλαλού, Θανάση Κοττά, Ισίδωρο Λοΐζο.

MASTICHA MUSEUM, PIOP, 21-22MAY2016Διάρκεια έκθεσης: έως 20 Ιανουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00(έως 15/10) και 10:00-17:00 (από 16/10).
Είσοδος ελεύθερη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπό τι ακριβώς έκανες διακοπές εσύ;, της Μ. Μαγγανάρη
Επόμενο άρθροΜαρμελάδα γλυκοκαυτερή με πιπεριές, πρόταση από Λαγκάδα