Αρχική Νέα Τοπικά “Μπάζουν νερά” τα χειρουργεία της Μαιευτικής Κλινικής- καταγγελία ΣΕΣΝΟΧ

“Μπάζουν νερά” τα χειρουργεία της Μαιευτικής Κλινικής- καταγγελία ΣΕΣΝΟΧ

144

“Λίγες μέρες ύστερα από τις σχεδόν επευφημίες ότι το «Σκυλίτσειο» εξετάζει ένα χωριό την ημέρα, τα «ανθρωποκεντρικά μοντέλα» του Νοσοκομείου, τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και τις «ευκαιρίες και δυνατότητες του ΕΣΠΑ», ήρθε η πραγματικότητα ότι έκλεισαν τα χειρουργεία της μαιευτικής γιατί «μπάζουν νερά από τις βροχοπτώσεις»., σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου.

Δεν παρελήφθη η νέα πτέρυγα
“Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κτιριακό πρόβλημα έρχεται στο επίκεντρο για το «Σκυλίτσειο». Δεν είναι μόνο τα χειρουργεία της μαιευτικής που «μπάζουν νερά από τις βροχοπτώσεις». Είναι και τα χειρουργεία της νέας, κατά τα άλλα, πτέρυγας και μια σειρά άλλων κακοτεχνιών στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, που κόστισαν εκατομμύρια στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, η νέα πτέρυγα δεν παραλήφθηκε ποτέ όπως έπρεπε και έτσι η όποια αναζήτηση ευθυνών να είναι πλέον αδύνατη.
Επίσης μείζον πρόβλημα αποτελεί και αυτό της παθολογικής, για το οποίο το σωματείο μας προειδοποιούσε σε όλους τους τόνους για την κατάστασή του εδώ και δύο χρόνια.
Ωστόσο, οι παρεμβάσεις μας, οι ανακοινώσεις μας και οι διαμαρτυρίες μας προσέκρουαν πάντοτε στα «κλειστά αυτιά» των εκάστοτε Διοικήσεων και των πολιτικά υπευθύνων, με αποτέλεσμα σήμερα ασθενείς και εργαζόμενοι να βιώνουν καθημερινά την τραγικότητα των μειωμένων κλινών.
Παράλληλα, οι ασθενείς καθημερινά ταλαιπωρούνται εξαιτίας της πολύωρης αναμονής τους στα ΤΕΠ, έως ότου βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι για να νοσηλευτούν. Μόνιμη είναι και η ύπαρξη των ράντζων και των διασπορών σε άλλες κλινικές εξ’ αιτίας της στενότητας του χώρου της παθολογικής, με ότι συνεπάγεται αυτό ιατρικά – υγειονομικά και σε φόρτο εργασίας.
Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι, (νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό) για να ανταπεξέλθουν στην εξέταση «ενός χωριού» εξοντώνονται με τους όποιους κινδύνους αφορά αυτό στον τομέα της υγείας. Η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία στο νησί οδηγεί στο να επιτελεί και αυτό το ρόλο το νοσοκομείο.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης και της ΕΕ, που στο όνομα της “ανάπτυξης” ενισχύεται η επιχειρηματική δράση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της υγείας σε βάρος των δικαιωμάτων μας και των αναγκών μας. Γι’ αυτήν την ανάπτυξη που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, μειώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό, επιδεινώνονται οι συνθήκες δουλειάς. Αυξάνει ο αριθμός των άνεργων νοσηλευτών και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Σ’ αυτήν την «ανάπτυξη», οφείλεται η κατάργηση των ΣΣΕ, οι συνεχόμενες βάρδιες, η έλλειψη μέτρων για τη προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο και τις ασθένειες, η εντατικοποίηση, τα αλλότρια καθήκοντα, η «αξιολόγηση», το νέο τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα, το κτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, γυρνάμε την πλάτη σε όλα αυτά που τα τελευταία χρόνια λειτούργησαν σαν δύναμη ενσωμάτωσης και αδρανοποίησης των εργαζομένων. Δεν θα ανεχθούμε και δεν θα στηρίξουμε την πολιτική και τα μέτρα της Κυβέρνησης.
Παλεύουμε γιααποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί κάθε μορφή ανοιχτής ή συγκαλυμμένης μέσω των «κοινωνικών συνεταιρισμών» και των ΜΚΟ επιχειρηματικής δράσης.
Διεκδικούμε:
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών- συμβασιούχων.
• Να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες, μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές.
• Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ!
• Άμεση έναρξη των εργασιών για την ανακατασκευή μιας σύγχρονης Παθολογικής Κλινικής, με σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.
• Την προάσπιση της ποιότητας ζωής και περίθαλψης των ασθενών, η διασπορά των οποίων σε άλλες κλινικές εγκυμονεί κινδύνους.
• Άμεση επαναλειτουργία του θαλάμου μόνωσης (SARS) λόγω της έξαρσης μεταδιδόμενων νοσημάτων ( Ιλαρά).
• Επαναφορά των οικογενειακών και άλλων κλαδικών επιδομάτων που έχουν καταργηθεί. Επαναφορά των 7:30 ωρών εργασίας στο δημόσιο τομέα. Κατάργηση των διπλοβαρδειών. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
• Εφαρμογή του νόμου 11ωρης ανάπαυσης για κάθε περίοδο 24 ωρών και ως μία νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα.
• Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ι. ΛΑΜΠΑΔΟΧΥΤΟΣ ΟΛ.ΚΟΥΒΑΡΑ