Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Μυρίζουν Νάπολι τα Θυμιανά, «Φιλουμένα Μαρτουράνο» από τη θεατρική Ομάδα του ΜΕΟΘ...

Μυρίζουν Νάπολι τα Θυμιανά, «Φιλουμένα Μαρτουράνο» από τη θεατρική Ομάδα του ΜΕΟΘ (VIDEO)

89

Ώριμοι πλέον οι πρωταγωνιστές από τη θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Θυμιανών, παρουσιάζουν ξανά μετά από 35 χρόνια, τη δραματική κωμωδία του  Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, «Φιλουμένα Μαρτουράνο», σε σκηνοθεσία Ευγενίας Ασλανίδη.

Οι παραστάσεις θα δοθούν την Πέμπτη 6, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, ώρα 8 το βράδυ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, με εθελοντική συνεισφορά αντί εισιτηρίου.
Στο video «4΄chiosnews.com», η… «Φιλουμένα» αποκαλύπτει τι θέλει να κάνει στον… «Ντομένικο» που μαζί με τη «Ροζαλία» ξαναπαίζουν τους ίδιους ρόλους.


Το έργο
Η Φιλουμένα Μαρτουράνο, πρώην πόρνη από τη Νάπολη ζει με τον Ντομένικο Σοριάνο, επιτυχημένο επιχειρηματία και ασυγκράτητο γυναικά, για 25 περίπου χρόνια. Η Φιλουμένα τον υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση, εκείνος της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαχείριση του σπιτιού και των οικονομικών του, αλλά δεν την θεωρεί άξια να γίνει γυναίκα του. Έτσι αποφασίζει να παντρευτεί μια γυναίκα κοινωνικά αποδεκτή και αρκετά νεώτερη του.
Η Φιλουμένα προκειμένου να εμποδίσει αυτό το γάμο και να πάρει το όνομα που διακαώς επιθυμεί, βάζει σε ενέργεια τη γυναικεία πονηριά. Παριστάνει την ετοιμοθάνατη και πείθει τον Ντομένικο να την παντρευτεί…
Όταν ο Ντομένικο ανακαλύπτει την απάτη, προσπαθεί να ακυρώσει το γάμο και το πετυχαίνει, μη γνωρίζοντας πως η Φιλουμένα κρατά στα χέρια της πολύ δυνατά όπλα…

Η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» γράφτηκε το 1946. O συγγραφέας Εντουάρντο ντε Φιλίππο και η αδελφή του Τιτίνα ντε Φιλίππο ήταν οι πρώτοι που ερμήνευσαν τους ρόλους του Ντομένικο και της Φιλουμένα, στο πρώτο ανέβασμα του έργου, στη Νάπολη, το 1948. Εβδομήντα δύο χρόνια μετά η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» παραμένει πάντα στην επικαιρότητα, καθώς αποτελεί κορυφαίο δείγμα δραματικής γραφής, διαθέτει δυο εξαιρετικά ισχυρούς ρόλους και δυνατή πλοκή και πραγματεύεται την υπέροχη ιστορία μιας γυναίκας, που από πόρνη μετατρέπεται σε σύμβολο μητρότητας.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ευγενία Ασλανίδη
Σκηνικά: Κώστας Ζώης, Παναγιώτης Χαντζέλης, Σταύρος Αναστασάκης
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λούρος
Επιμέλεια Μουσικής & Ήχου: Πέτρος Τζιώτης
Αφίσα: Μαριέττα Σκανδάλη
Πρόγραμμα: Ευγενία Ασλανίδη
Κοστούμια: Δέσποινα Μερούση -Μαριέττα Σκανδάλη –Σούλα Πλυτά
Υποβολείο: Μαρία Χαρίτου
Μακιγιάζ: Έρρικα Γλύκα – Ζωή Μεγαλοοικονόμου
Κομμώσεις: ΚομμωτήριοFairyHair Ειρήνη Κόρμαλου
Φωτογραφίες: Γιώργος Τζιώτης

Παίζουν οι ηθοποιοί
ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ : Μαριέττα Σκανδάλη
ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ ΣΟΡΙΑΝΟ: Αποστόλης Τζιώτης
ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΑΜΟΡΟΖΟ-Υπηρέτης: Γιάννης Χονδρέλης
ΡΟΖΑΛΙΑ- Οικονόμος: Δέσποινα Μερούση
ΝΤΙΑΝΑ –Ερωμένη: Σούλα Πλυτά
ΛΟΥΤΣΙΑ –υπηρέτρια: Ματίνα Κουμπιά
ΟΥΜΠΕΡΤΟ-1ος γιος Φιλουμένας: Αντώνης Χριστοδούλου
ΡΙΚΑΡΝΤΟ-2ος γιος Φιλουμένας: Βαγγέλης Μπολάκης
ΜΙΚΕΛΕ- 3ος γιος Φιλουμένας: Σιδερής Παναγιωτάκης
ΝΟΤΣΕΛΑ- Δικηγόρος: Γιάννης Κωνσταντάς
ΤΕΡΕΖΙΝΑ- μοδίστρα: Μαριάνθη Χαρίτου