Αρχική Απόψεις Aρθρα Να αναλογιστούμε όλοι οι γονείς την ευθύνη μας, παρέμβαση της Ελ. Κοτσάτου...

Να αναλογιστούμε όλοι οι γονείς την ευθύνη μας, παρέμβαση της Ελ. Κοτσάτου για την Ενωση Γονέων

108

“Βασική προϋπόθεση όμως είναι η συμμετοχή των γονιών. Κι εδώ πρέπει να διαλέξει ο καθένας, αν επιθυμεί να εκπροσωπείται δίκαια και σωστά ή να αντιμετωπίζεται ως αφελής από κάποιους που διαθέτουν πολύ θράσος, τελικά…”, καταλήγει στην επιστολή της το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Γονέων, Ελένη Κοτσάτου και μεταξύ των γονιών που ζητούσαν αναβολή της εκλογικής διαδικασίας έτσι ώστε να ενημερωθούν και να πάρουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότεροι σύλλογοι γονέων.
Μάλιστα η κα Κοτσάτου σημειώνει πως «Το γεγονός ότι έμεινε ένα μέλος στο προηγούμενο ΔΣ οδηγεί στην ανάγκη να συσταθεί εκ νέου η Ένωση από νόμιμους αντιπροσώπους που θα οργανώσουν την εκλογική διαδικασία».
Αναλυτικά η παρέμβασή της

Το πρόσφατο δημοσίευμα από το «νέο» ΔΣ της Ένωσης Γονέων Χίου προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη και τη φήμη του τελευταίου, επίσης.
Όμως, οι γονείς της Χίου χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση και με κριτική σκέψη να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα.
Οι Σύλλογοι Γονέων –κι ακόμη περισσότερο η Ένωση- έχουν ως κύριο σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των μαθητών και τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων. Χρειάζεται σ’ αυτά τα όργανα να ακούγεται η φωνή όλων των γονιών και να υπάρχει συλλογική δράση. Δυστυχώς, η απαξίωση αυτών των διαδικασιών πρώτα από τους ίδιους τους γονείς, με τη μικρή συμμετοχή τους, στη διάρκεια των τελευταίων ετών, άφησε το περιθώριο, σε αρκετές περιπτώσεις, άτομα με σκοπιμότητες κι όχι αγαθές προθέσεις να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό…
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν πασιφανές ότι η Παγχιακή επεδίωξε να υιοθετηθούν οι θέσεις της σχετικά με τη φοίτηση των προσφυγόπουλων από την Ένωση Γονέων. Τότε όμως τα άτομα που το επιχείρησαν δεν ήταν καλά προετοιμασμένα κι έτσι η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
Η προετοιμασία –όπως φάνηκε-και η μεθόδευση έγιναν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία που προσβάλλει όλους τους γονείς του νησιού, καθώς προσπαθούν να μας πείσουν ότι ήταν σωστή.
Πράγματι, ήταν σωστή στην εφαρμογή του «ταμειακά εντάξει» που ήταν και το κύριο επιχείρημα. Όμως όλα τα άλλα ήταν απλά στημένα για να εκλεγούν όσοι υπερψήφισαν την πρόταση της Ένωσης στη δεύτερη συνέλευση του καλοκαιριού. Δεν έγινε καμία ενημέρωση εκ των προτέρων στους Συλλόγους που θα είχαν εκλογές να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους, ώστε να είναι έτοιμοι. Καταπατήθηκε το δικαίωμα των Συλλόγων να έχουν χρόνο μέχρι τις 31/12. Κι αν το θέμα ήταν να μην είναι «ακέφαλη» η Ένωση, τότε γιατί δε συνεχίστηκε η δικαστική διαδικασία που επέλεξε ο κ. Νικολαίδης, ώστε να ορίσει το δικαστήριο προσωρινή Διοικούσα;
Μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού είναι μία ευκαιρία οι γονείς της Χίου να δημιουργήσουμε μία Ένωση που να αντιπροσωπεύει αυτό που σημαίνει: να δίνει δικαίωμα σε όλους τους Συλλόγους Γονέων να καλέσουν τα μέλη τους, να εκλέξουν νόμιμα τους αντιπροσώπους τους και να οργανωθεί μια δημοκρατική και νομότυπη διαδικασία.
Οι Σύλλογοι Γονέων δικαιούνται να εκλέξουν «αντιπρόσωπο», αν στις εκλογές τους συμμετέχουν γονείς που εκπροσωπούν το 1/3 των μαθητών του σχολείου.
Η συνέλευση της Ένωσης είναι σημαντικό να γίνει με το νέο έτος (άνοιξη) για να έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες σε όλα τα σχολεία.
Το γεγονός ότι έμεινε ένα μέλος στο προηγούμενο ΔΣ οδηγεί στην ανάγκη να συσταθεί εκ νέου η Ένωση από νόμιμους αντιπροσώπους που θα οργανώσουν την εκλογική διαδικασία.
Βασική προϋπόθεση όμως είναι η συμμετοχή των γονιών. Κι εδώ πρέπει να διαλέξει ο καθένας, αν επιθυμεί να εκπροσωπείται δίκαια και σωστά ή να αντιμετωπίζεται ως αφελής από κάποιους που διαθέτουν πολύ θράσος, τελικά…

Ελένη Κοτσάτου