Αρχική Απόψεις Aρθρα Νέα διεύθυνση, Κόμβος Λαγκάδας, της Μ. Αποστολίδη

Νέα διεύθυνση, Κόμβος Λαγκάδας, της Μ. Αποστολίδη

407

Της μόδας οι μάχες και οι συμμαχίες, μόνο που τα μπουρλότα στη Λαγκάδα σκάσανε. Τον ύπνο του δικαίου κοιμόμαστε σύσσωμοι όταν μας την έπεσαν οι μπουλντόζες κι ούτε κιχ δε βγάλαμε, χάσαμε την προθεσμία.
Έλα όμως που ξυπνήσαμε, τα κουκουλώματα μας πήραν και μας σήκωσαν. Κι από σήμερα αλλάζουμε διεύθυνση, κόμβο Λαγκάδας θα μας βρίσκετε μέχρι νεωτέρας.
Να το ξαναπάρουμε από την αρχή. Πέντε και κάτι στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης διακορεύονται εδώ και μέρες, σε απόσταση αναπνοής από το δάσος του Καρυδά και κυριολεκτικά μες τη μούρη μας, σημάδι της προόδου και της ανάπτυξης του καιρού μας. Η εποχή της γραφικότητας πέρασε ανεπιστρεπτί, το ’χουμε καταλάβει, το Natura παραδίπλα μας μάρανε.
Τόνοι βράχων απομακρύνονται, τι τους έμελλε να πάθουν κι αυτοί μετά από αιώνες, για να βρουν τη βολή τους δυο σιδερένιοι οικίσκοι, μια «ολιγόμετρη» καμινάδα και κάμποσες δεξαμενές και μηχανήματα για λάδια, ξίδια και λοιπά ρευστά κι απόβλητα – ποιος, πότε θα τα μαζεύει και πού θα τα πηγαίνει στο φλου – χάρμα οφθαλμών, αλλά στα κομμάτια κι η αισθητική, ευτυχώς το σίδερο είναι μίνιμαλ.
Όξινη βροχή δε θα ’χουμε και θα συμβάλλουμε στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου, τα παράπλευρα υγρά κι αέρια στα ψιλά. Ένα βηχαλάκι παραπάνω, μια έξαψη κι μια λαφριά βαβούρα – για τις μυρωδιές δε λέω, έχουμε εξασκηθεί – δε σκότωσαν ποτέ κανέναν. Άλλωστε και τα κάρβουνα καίνε – και θα καίνε – κομμάτι παρακάτω.
Και μείναμε ήσυχοι που δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στο νησί, εμπιστευόμαστε απόλυτα το λόγο του επενδυτή πως θα λειτουργεί τη μονάδα εντίμως, μόνο σαν εκείνο το εντίμως της πρότερης δημόσιας διαβούλευσης των φορέων να μην είναι.
Βροχή θα πέσουν τα τηγανόλαδα και να παρακαλάμε να φτάξουνε τα ντόπια, μπας και φέρουμε στα ίσα του το ενεργειακό ισοζύγιο και δεν πάει στράφι ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας της επένδυσης. Γιατί εδώ τα τηγανητά τα αποφεύγουμε – φουλ οι χοληστερίνες – και οι τουρίστες δε μας έρχονται κι ορδές για το καλαμαράκι.
Ψύλλοι στ’ άχυρα το πήγαιν’ έλα λαδιών και αποβλήτων, οι επιδοτήσεις είναι απίκο- ως εκεί φτάνουν τα κίνητρα -αλί από μας, που μας τις έχουνε υποσημειωμένες με αρκτικόλεξα στους λογαριασμούς και δε θα μας πει και κανείς ποιανού δόση ξοφλάμε.
Στο χορό της αειφόρου ανάπτυξης λοιπόν και η Λαγκάδα, «νομίμως» εν αγνοία μας η αδειοδότηση της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τηγανέλαια στη Χίο, για ένα τρία τοις εκατό έκπτωση στα περί ΑΠΕ -βροχή οι επερωτήσεις και γι’ αυτό, πρέπει να ζήσουν κι οι δικηγόροι-ξεπουλιούνται ακόμα μια φορά στα μουλωχτά τα νιάτα κι η ομορφιά μας.
Κι εμείς πρέπει να κάτσουμε σούζα. Αμ δε, τα ’παμε και χτες στη λαϊκή συνέλευση, ομόφωνο ήταν το ΟΧΙ. Κι ας λείπουν τα πολλά πολλά περιπολικά στη γειτονιά, η δημόσια τάξη έχει πολλές ανάγκες, εμείς τραμπούκοι δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε στα γεράματα. Θα τα πούμε και το βράδυ στο δημοτικό.

Ματρώνα Αποστολίδη