Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Νέα επαναπροώθηση προσφύγων στη Χίο;

Νέα επαναπροώθηση προσφύγων στη Χίο;

250

“Ακόμα μια περίπτωση επαναπροώθησης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χίο. Ομάδα 25 προσφύγων, ανάμεσα τους και μια πολυμελής οικογένεια με μικρά παιδιά, αποβιβάστηκε στο νησί το βράδυ της Πέμπτης, αλλά κάποιοι εξαφανίστηκαν με τις αρχές να επιμένουν ότι ήταν 19”, αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Εφημερίδα των Συντακτών”, την Παρασκευή 5/3/21.
Και ενώ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 6/3/21, δεν έχει εκδοθεί κανένα δελτίο τύπου ούτε από το Λιμενικό Σώμα ούτε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου, το ρεπορτάζ της ΕΦ.ΣΥΝ. σημειώνει τα εξής:

“Οι πρόσφυγες στη πλειοψηφία τους από αραβικές χώρες και κάποιοι Αφρικανοί, έφτασαν στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού και φοβούμενοι τα χειρότερα, έμειναν κρυμμένοι έως και το πρωί της Παρασκευής σε χωράφια.

Τελικά κατέληξαν στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη Αργέντη, όπου κατάφεραν να επικοινωνήσουν με εθελοντές ζητώντας βοήθεια, ώστε να παρουσιαστούν με ασφάλεια και να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αίτηση ασύλου.

Η επαφή ωστόσο διεκόπη απότομα, όταν στις 15.13 ώρα Ελλάδας, και ενώ μιλούσαν με εθελοντή, ανέφεραν ότι τους πλησιάζουν «άντρες με μπλε στολές».

«Ακούστηκαν φωνές δυνατές που τους ζητούσαν επιτακτικά τα κινητά τους τηλέφωνα» ανέφεραν στην «Εφ.Συν.», οι συνομιλητές τους και αμέσως μετά η επικοινωνία χάθηκε.

Τρεις ώρες αργότερα και μετά από επίμονες ερωτήσεις τόσο το λιμενικό όσο και η αστυνομία ενημέρωσαν ότι έχουν προχωρήσει στον εντοπισμό 19 ατόμων , τα οποία μεταφέρθηκαν στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά.

Ωστόσο, οι εθελοντές που είχαν επικοινωνία μαζί τους πριν τον εντοπισμό τους από τις αρχές, δηλώνουν με βεβαιότητα ότι ανάμεσα στην ομάδα υπήρχε και ένας μικρός αριθμός Αφρικανών προσφύγων που πλέον δεν φαίνεται πουθενά.

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από την Ύπατη Αρμοστεία, στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά έχουν καταγραφεί 19 πρόσφυγες από την Παλαιστίνη και τη Συρία.

ΑΝΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ CINEμάθεια στο Κανάλι της Βουλής: «ΑΝΘΡΩΠΙΑ»: η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα»
Επόμενο άρθροΤο τραπέζωμα ήταν… σκηνικό ταινίας – αθώωση στο αυτόφωρο