Αρχική Μαστίχα Μαστιχοπαραγωγοί ΝΟΔΕ Χίου: κριτική σε Κυβέρνηση για αποζημιώσεις πυρόπληκτων μαστιχοπαραγωγών

ΝΟΔΕ Χίου: κριτική σε Κυβέρνηση για αποζημιώσεις πυρόπληκτων μαστιχοπαραγωγών

117

«Με τα ίδια κριτήρια αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου με εκείνους της Λάρισας, του Ηρακλείου Κρήτης και της Χαλκιδικής που τους κάηκαν οι ελιές», ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Χίου που προφανώς από τη μεγάλη φωτιά του 2012 στα μαστιχοχώρια έμαθε πως να διαχειρίζεται το λεπτό αυτό ζήτημα των αποζημιώσεων σε μικρούς κλήρους.
Στην ανακοίνωση, ακολουθεί ολόκληρη, υπάρχει οξύς χαρακτηρισμός και για το βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχαηλίδη.

“• 26 Ιουλίου 2016 Βέσσα Χίος. Η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς των μαστιχοχωρίων. – Ευάγγελος Αποστόλου (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Ανδρέας Μιχαηλίδης (Βουλευτής Σύριζα Ν. Χίου), Θεοφάνης Κουρεμπές (Πρόεδρος ΕΛΓΑ) :
«Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει ταχύτερα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις, θα εξειδικεύσει τα έκτακτα μέτρα για τους μαστιχοπαραγωγούς μέσα στις επόμενες ημέρες και σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής στη νότια Χίο τα επόμενα χρόνια. Η διαδικασία αποζημίωσης θα είναι διαφορετική από την πυρκαγιά του 2012 για την αποφυγή αποτυχημένων επιλογών που οδήγησαν στον αποκλεισμό δεκάδων μαστιχοπαραγωγών από τις αποζημιώσεις.»
• 7 Ιουνίου 2017 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Τεύχος Β ΦΕΚ 1968/2017
«Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά τα έτη 2014, 2015 και 2016.»
Βασικές προϋποθέσεις καταβολής ενισχύσεων:
α) Το επίπεδο των ζημιών, να φθάνει ένα κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζεται στο 30% των ομοειδών ειδών σε επίπεδο παραγωγού.
β) Οι δικαιούχοι να μην έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.
γ) Είναι μόνιμοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της εκμετάλλευσης (έως 150 χλμ.)
δ) Είναι γεωργοί, και ειδικότερα για τους μη κατά κύρια απασχόληση αγρότες
το ατομικό του εξωαγροτικό εισόδημα να είναι μικρότερο από 7.500 € και το συνολικό οικογενειακό τους εισόδημα (γεωργικό και εξωγεωργικό) να μην ξεπερνά τις 45.000 €.
Με τα παραπάνω ίδια κριτήρια αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου με εκείνους της Λάρισας, του Ηρακλείου Κρήτης και της Χαλκιδικής που τους κάηκαν οι ελιές. Προφανώς και κανείς από το Υπουργείο, αλλά ούτε και ο αφανής Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ακούσει για τις μικρούς κλήρους στα νησιά που με τη μη ένταξη τους σε διαδικασία αποζημίωσης αφού πρέπει να έχει καταστραφεί το 30% της περιουσίας σου, θα φτάσουμε σε σημείο ερημοποίησης χωριών και μείωση παραγωγής του μοναδικού προϊόντος της μαστίχας
Πέραν τούτου γεννώνται και τα παρακάτω ερωτήματα:
Α) Γιατί ο άνω των 70 ετών που έχει πληρώσει κανονικά ΕΛΓΑ και προσπαθεί να συμπληρώσει την πετσοκομμένη σύνταξή του, εξαιτίας της οικονομικής λαίλαπας που μας οδήγησε η Κυβέρνηση, εξαιρείται της αποζημίωσης αφού ο ίδιος έχει δικαίωμα να εργαστεί;
Β) Έχουν υπόψην του οι κυβερνόντες ότι η μαστιχοπαραγωγή είναι εποχική απασχόληση άρα ο αγρότης μπορεί να κατοικεί και στην Αθήνα αλλά το καλοκαίρι να εργάζεται στους σχοίνους; και
Γ) Όταν ο ετεροεπαγγελματίας είναι από το νόμο υποχρεωμένος να ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα κριτήριο εξαίρεσης, γιατί ο ΕΛΓΑ τον εξαιρεί από την αποζημίωση ορίζοντάς του κατώτερο και ανώτερο πλαφόν εξωαγροτικού εισοδήματος; Προφανώς και δε ζητήθηκαν στοιχεία από την ΕΜΧ για να διαπιστωθεί ότι ο ετεροεπαγγελματίας παραγωγός αποτελεί το 85% των μαστιχοπαραγωγών.
Με τέτοιες κατάπτυστες αποφάσεις αντιλαμβάνονται οι ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ τα εξειδικευμένα μέτρα για το μοναδικό προϊόν της μαστίχας ενώ και το πρόσφατο δελτίο τύπου του ΕΛΓΑ που αναφέρεται στις αντιδράσεις της ΕΜΧ για την ανωτέρω απόφαση και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα πάντα, αποδεικνύεται περίτρανα το πόσο επικίνδυνοι είναι.
Δίπλα στους Μαστιχοπαραγωγούς, τους αγρότες της Χίου, μαζί με την Ελλάδα που παράγει, απέναντι στον Καρανίκα, τον Πολάκη, τον Αποστόλου, τον Κουρεμπέ και τον Μιχαϊλίδη. Απέναντι στην πιο ανίκανη και επικίνδυνη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιορτάζει ο Αγιος Παντελεήμονας στα Γραφεία της Μητρόπολης Χίου
Επόμενο άρθροΕκτός καθηκόντων για 15 ημέρες ο Δήμαρχος Χίου