Αρχική Νέα Τοπικά Νότης Μηταράκης: Aλλάζει η εικόνα για το μεταναστευτικό (VIDEO)

Νότης Μηταράκης: Aλλάζει η εικόνα για το μεταναστευτικό (VIDEO)

120

«Αλλάζει η εικόνα στο μεταναστευτικό και ανακτάμε ενεργά τον έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης που επισκεπτόμενος σήμερα τη Χίο (όπου και η εκλογική του περιφέρεια) είχε ημίωρες ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο και τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη.
Κατά τις συναντήσεις του επανέλαβε ότι προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η ουσιαστική μείωση των ροών και το θέμα του περιορισμού της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, ενώ συζήτησε και το θέμα γενικότερα των έργων υποδομής στο νησί.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια σημείωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκαν οι ροές στα νησιά κατά 51%, και 46% συνολικά στην Επικράτεια, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο άγγιξε το 92%.


«Έχουμε επιταχύνει αποφασιστικά την έκδοση αποφάσεων ασύλου, που για τα νησιά μεταφράζεται σε ταχύτερη αποσυμφόρηση», είπε και αναφέρθηκε σε αριθμούς.

«Δεν έχουμε όμως στόχο, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, να γεμίσουμε με δομές όλη την Ελλάδα», είπε ο κ. Μηταράκης.
«Θέλουμε περιβάλλον με μικρότερο αριθμό ροών, γρήγορη έκδοση ασύλου και συμμετοχή είτε στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ή επιστροφή πίσω για όσους δεν παίρνουν άσυλο».

Εξήρε επίσης το γεγονός ότι στην πρώτη φάση του κορονοϊού χωρίς κανένα κρούσμα σε ΒΙΑΛ και σε δομή του Αιγαίου και χωρίς καμία απώλεια ανθρωπινής ζωής που να συνδυάζεται με τον κορονοϊό. Στόχος β’ εξαμήνου είναι όπως είπε η ενίσχυση των επιστροφών. «Επηρεαστήκαμε από το επίσημο κλείσιμο των συνόρων, στο β’ εξάμηνο είτε με το εθελοντικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η ΕΕ για 5.000 εθελούσιες επιστροφές είτε με υποχρεωτικές επιστροφές, στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των παραμενόντων στη χώρα που θα έχουν τελεσίδικη αρνητική απόφαση ασύλου. Σύνδεσε δε το θέμα αυτό, με το αν θα διαθέτουμε κατάλληλους χώρους προετοιμασίας ή κράτησης, αυτών που πρέπει να επιστραφούν.

Για την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας που ρυθμίζει τις επιστροφές σημείωσε ότι έχει παγώσει λόγω κορονοϊού ευελπιστώντας ότι με το άνοιγμα των συνόρων θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία των επιστροφών.
Μεγάλος στόχος η ασφάλεια των δομών, ξεκινά έτσι σε όλη τη χώρα η μετατροπή των δομών σε κλειστές και ελεγχόμενες, με σύστημα εισόδου- εξόδου και δημιουργία εντός τους ζωνών για τις ευάλωτες ομάδες με στόχο αφενός η προστασία των διαμενόντων και αφετέρου των τοπικών κοινωνιών.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα Κλειστά Κέντρα των νησιών και ειδικά σε Χίο και Λέσβο που δεν έχουν προχωρήσει, θέμα το οποίο το έθεσε και πάλι στις συναντήσεις του. Σημείωσε ότι προχωρά αντίθετα σε Σάμο, Κω και Λέρο. Μάλιστα στη Σάμο ήδη εκτελούνται οι εργασίες και ότι η δημιουργία κλειστού κέντρου θα μπορέσει να κλείσει το ανοικτό κέντρο κοντά στο Βαθύ.

Σε ότι αφορά τη ΒΙΑΛ τόνισε και πάλι ότι αν είχε προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός της κλειστής δομής στο Αίπος θα μπορούσε να κλείσει μέσα στο καλοκαίρι η ΒΙΑΛ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αυτοσχέδια καταλύματα ανθρώπων που παρατηρούνται από άτομα που έχουν πάρει άσυλο και είναι εκτός δομών, τόνισε ότι η αστυνομία κινείται άμεσα ενώ υπάρχει πρόγραμμα στήριξης για όσους έχουν το χαρακτήρα του πρόσφυγα.

– Σχετικά με την πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερη πίεση στα θαλάσσια σύνορά μας το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες για την φύλαξη των συνόρων, τονίζοντας ότι έχει αλλάξει καταλυτικά το δόγμα της φύλαξής τους με τη διακλαδικότητα που υπάρχει.
Μιλώντας για τους στόχους μέσα στο 2020, σημείωσε ότι έγινε η πρώτη συνεδρίαση υπό γερμανική προεδρία.

Στόχοι της Ελλάδας, είναι να αναγνωριστούν καταρχήν ως υποχρεωτικοί οι μηχανισμοί αλληλεγγύης των κρατών μελών στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
2ος στόχος, είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει πολύ καλύτερες και έντονες σχέσεις με τις χώρες προέλευσης μεταναστών από ότι έχει η Ελλάδα ή όποια άλλη χώρα μεμονωμένα.
3ον, να υπάρχει ένας μηχανισμός εκτάκτων αναγκών, για καταστάσεις όπως αυτές του Μαρτίου, και αναγνώριση παράλληλα από την Ε.Ε. ότι υπάρχουν έκτακτα ζητήματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
«Θεωρούμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας πρέπει να αλλάξει , με πιο σημαντικό να μην έχουμε συμφόρηση νησιών και επίσης η εφαρμογή των συνόρων από πλευράς της Τουρκίας να είναι πιο συγκεκριμένη και πιο μετρήσιμη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr

Διαφήμιση