Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Ο ΦΑΡΟΣ τιμά τη μνήμη Μικράς Ασίας- δωρεά ζεύγους Κιουράνη στο λαογραφικό...

Ο ΦΑΡΟΣ τιμά τη μνήμη Μικράς Ασίας- δωρεά ζεύγους Κιουράνη στο λαογραφικό μουσείο

221

Με μια λιτή, ολιγομελή, σύντομη εκδήλωση ο Μορφωτικός Σύνδεσμος- Βιβλιοθήκη Φάρος Βαρβασίου τιμά την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, τη μνήμη Μικρασίας.

Παράλληλα έχει την τιμή να παρουσιάζει ένα μοναδικό κειμήλιο που  δώρισε στο Μουσείο Μικρασιατικών Κειμηλίων το ζεύγος Νίκου και Στάσας Κιουράνη: μια χειροποίητη ελληνική σημαία εκ Κρήνης Μικράς Ασίας.

“Με την σκέψη και την προσευχή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την πανδημία, στους ανθρώπους που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία, αλλά και στους ακοίμητους φρουρούς της χώρας μας, που βρίσκονται συνέχεια σε εγρήγορση, ο Φάρος Βαρβασίου θα τελέσει μια διαφορετική μνήμη Μικρασίας…”, σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

“… Όταν πριν 42 χρόνια τελέστηκε για πρώτη φορά η Μνήμη Μικρασίας, οι πρωτεργάτες επιδίωξαν μια παγχιακή εμβέλεια των εκδηλώσεων την οποία και επέτυχαν, μιας και τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή κόσμου, αρχών και φορέων συνάντησε το αρχικό τους όραμα.
Φέτος, οι συνθήκες είναι δύσκολες για όλον τον κόσμο και η σεμνή τελετή αύριο (σ.σ. 20/9/20) θα έχει ως βασικό γνώμονα τη Μνήμη μα και την ασφάλεια όλων.
Ευχαριστούμε από καρδιάς για άλλη μια χρονιά την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και τον Δήμο Χίου, καθώς και το προσωπικό τους. Στέκονται δίπλα μας επί σειρά ετών. Ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη και την υποστήριξη τους.
Αύριο (Κυριακή) στον Άγιο Χαράλαμπο στο Βαρβάσι είναι το Μνημόσυνο των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Έζησαν αμέτρητες δυσκολίες, μα με πίστη και καρτερία στάθηκαν όρθιοι, νικητές της ζωής. Έτσι θα σταθούμε και εμείς.
Η Μικρά Ασία ζει, στις ψυχές και την σκέψη μας, στους τόπους και τους τρόπους μας.

Φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του Φάρου Βαρβασίου.

17 Σεπτεμβρίου 1978 : ο Περικλής Παπαχατζηδάκης στο Δημαρχείο Χίου, βγάζει την πρώτη ομιλία για τις εκδηλώσεις Μνήμης Μικρασίας που εγκαινιάζει ο Φάρος.

18 Σεπτεμβρίου 2020 : Φθάνει στο Φάρο έτοιμη για το Μουσείο Μικρασιατικών Κειμηλίων, η δωρεά του ζεύγους Νίκου και Στάσας Κιουράνη. Πρόκειται για χειροποίητη ελληνική σημαία εκ Κρήνης Μικράς Ασίας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαθαρίζει την παραλία της Δασκαλόπετρας ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, 19/9
Επόμενο άρθροΒγήκαν τεύχη δημοπράτησης για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Χίου