Αρχική Απόψεις Face-tweet Ο Φρίξος Αριστέας στα Κουρούνια, του Ιωάννη Μιχαλάκη

Ο Φρίξος Αριστέας στα Κουρούνια, του Ιωάννη Μιχαλάκη

132

Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο σημαντικός αυτός καλλιτέχνης έφτασε μέχρι το μακρινό χωριό μας, τα Κουρούνια. Ένα ταξίδι επίπονο, καθώς οι μεταφορές τότε γίνονταν με τετράποδα και η απόσταση του χωριού μου από την Χώρα διαρκούσε δώδεκα και πλέον ώρες.
Η παρουσία του Φρίξου Αριστέα στο χωριό μας επιβεβαιώνεται από δύο γράμματα που περιλαμβάνονται στο Αρχείο Δημήτρη Μιχαλάκη.

Το πρώτο, με ημερομηνία 20 Ιουλίου 1923, προέρχεται από τον πολιτικό Χρ. Ροδοκανάκη και αναφέρει:
«Φίλε κύριε Δημήτρη Μιχαλάκη Κουρούνια.
Σας συνιστώ τον φέροντα το παρόν κ. Φρίξον Αριστέα ζωγράφον, απεσταλμένον του κ. Αργέντη δια να ζωγραφίσει μερικά τοπία και αξιοθέατα μέρη και σας παρακαλώ να του παράξετε πάσαν περιποίηση και φιλοξενία.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Χρ. Ροδοκανάκης

Το δεύτερο γράμμα, έχει ημερομηνία 10 Αυγούστου 1933, προέρχεται από τον δικηγόρο Μιχάλη Σκαρλάτο και γράφει:
Χίος τη 18 Αυγούστου 1933
Αγαπητέ κ. Μιχαλάκη,
Ο κ. Αργέντης έρχεται στο χωριό σας, όπως πήγε και σ άλλα χωριά της αγαπητής μας Χίου, για να ζωγραφίσει παλιές φορεσιές.
Για να τον περιποιηθείτε δεν σας γράφω, γιατί ξέρω πόσο φιλόξενος είσθε και το θεωρώ περιττόν.
Εκείνο που σας παρακαλώ είναι το εξής:
Επειδή δεν έχει καιρό να μείνη πολύ στα χωριά, να μου κάμετε τη χάρη να βρείτε ποιες γυναίκες έχουν παλιές φορεσιές, μια απ αυτές να την έχετε έτοιμη να την φορέσει η ίδια ή κάποια άλλη, για να τη ζωγραφίσει ο κ. Αργέντης.
Περιττόν επίσης να σας γράψω ότι γι αυτή τη δουλειά δεν πρέπει να πληρώσωμε τίποτα, γιατί ο κ. Αργέντης εργάζεται για να γράψη την ιστορία της Χίου και έχομε υποχρέωση να τον βοηθήσωμε όλοι.
Από το χωριό σας θα περάση επάνω κάτω κατά τας (λευκός χώρος). Αν τις ημέρες εκείνες θα λείπετε σας παρακαλώ όπως αναθέσετε την ενέργεια σε κανέναν άλλον φίλο για να φανή χρήσιμος στον κ. Αργέντη.
Βέβαιος ότι και το χωριό σας θα φανή πρόθυμο, όπως όλα τα χωριά, αφού μάλιστα το όνομά του θα περάση στην ιστορία, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μιχαήλ Σκαρλάτος».

Ποιο τοπίο ζωγράφισε από το χωριό μας ο Φρίξος Αριστέας δεν το ξέρουμε, ενδεχομένως να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Κοραή, όπου βρίσκεται όλο το έργο του.
Φωτογραφία της φορεσιάς όμως έχουμε. Και τη δημοσιεύω. Για την ιστορία μάλιστα ενημερώνω ότι η γυναίκα που πόζαρε, ήταν η Σταματία, σύζυγος Κωστή Μιχαλάκη, η αποκαλούμενη και «Σταματινάρα» λόγω της ωραίας κορμοστασιάς της.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

Ο συγγραφέας Γιάννης Μιχαλάκης
Ιωάννης Μιχαλάκης