Αρχική Απόψεις Aρθρα Ο Ομηρος, οι Μπαμπακιές, ο Αντρόλακκος, η Εγγύσα… σιγά τι είναι;, γράφει...

Ο Ομηρος, οι Μπαμπακιές, ο Αντρόλακκος, η Εγγύσα… σιγά τι είναι;, γράφει ο Αντ. Τσατσαρώνης

702
Ο Ομηρος, οι Μπαμπακιές, ο Αντρόλακκος, η Εγγύσα:
Σιγά, τι είναι ;
<<Κάτι βράχια είναι και κάτι παλιότοιχοι διάσπαρτοι παντού… Ποιός νοιάζεται για τα βράχια και τις πέτρες; Ποιοί νοιάζονται για την ιστορία των ανθρώπων που άφησαν ετούτα τα λείψανα, ενός άγνωστου πολιτισμού, ενός αγώνα για επιβίωση πάνω στα κακοτράχαλα βουνά σε τούτο το νησί;
Ποιος νοιάζεται για το τί λένε οι μύθοι και οι παραδόσεις;
Λοιπόν γράψτε: Αλήθεια γράψτε!

Γράψτε για τον Όμηρο, που ανηφόρισε χαράματα από τη Δασκαλόπετρα παίρνοντας την Ελληνόστρατα και ανέβηκε στο Αίπος, ξεδίψασε στην αγροικία της Φουντάνας και ύστερα συνέχισε το δρόμο του προς Βολισσό.
Ξαπόστασε στην Εγγύσα, δίπλα στο πηγάδι της Εμπασιάς και ύστερα τράβηξε προς τις Μπαμπακιές, περνώντας απ’ τον αγρό και το κατάλυμα του Ανδρώνακτου κι ήπιε γάλα απ’ τις κατσίκες του.

Και το δειλινό όταν ο ήλιος έγερνε στις παραλίες του Μετοχίου, της Παπαλιάς, της Γερίτας, έφτασε στην εγκατάσταση στις Μπαμπακιές, κι εκεί, δίχως να ξέρουνε ποιος είναι, τονε φιλέψανε τυρί και φρέσκο ψωμί που είχανε ξεφουρνίσει το πρωί.
Και φέρανε με τον αμφορέα γλυκόπιοτο κρασί από το αμπέλι τους και του γεμίσανε το κύπελλο. Και του στρώσανε προβιά πάνω στο λίθινο πάγκο που το πρωί τον είχανε για να βάζουνε τα πήλινα σκεύη για το μαγείρεμα και το βράδυ για να κοιμούνται…

Γράψτε και για τον ανήλιο βασιλιά που περνούσε κάθε μεσάνυχτα από τα μέρη ετούτα, μέσα από βουνά και λαγκαδιές, και έφθανε στα Λουτρά κι επέστρεφε πριν βγει ο ήλιος, μέχρι που μια φορά παραξενεμένη η γυναίκα του τονε ξεγέλασε, τον καθυστέρησε, έτσι που και τονε πρόφτασε ο ήλιος… Κι ο βασιλιάς αρρώστησε και απέθανε και τονε θάψανε στα Φαρδιά Πηγάδια με μεγάλο θησαυρό.
Γράψτε πως τούτα τα βουνά, τούτα τα βράχια γεννήσαν όλες αυτές τις ιστορίες…
Γράψτε πως τούτος ο τόπος από πέτρα και φως είναι ιερός… Και αν τον αφήσουμε και καταστραφεί, ένα κομμάτι από την ιστορία μας θα έχει χαθεί…>>.

Το κείμενο από ανακοίνωση του Συλλόγου Οικολογίας πριν από 8 χρόνια για αυτή την περιοχή…
Οι φωτογραφίες από εκδρομή στην περιοχή με Γιώργο Χαλάτση στις 22-4 2012.

Antonis Tsatsaronis 6 ώρ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛωβοκομείο… αν είχε μιλιά, γράφει ο Δ. Ψωμαδάκης
Επόμενο άρθροΜπαμπακιές: Για να γνωρίσεις έναν τόπο πρέπει να τον περπατήσεις