Αρχική Πολιτισμός Τέχνες “Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα” του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη (video)

“Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα” του Λόρκα, σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη (video)

167

Το έργο «Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα ”Αγγελοπετριά”, Τετάρτη έως Παρασκευή (18-20 Αυγούστου) στο Κάμπο.

Συγκεκριμένα στο Αρχοντικό Στεφάνου (πρώην κτήμα Χαραμίδικο) δίπλα από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Σταφυλά στον Κάμπο (στο στενό παραπλεύρως από τα σχολεία Κλούβα).
Σε ένα χώρο που αποτελεί φυσικό σκηνικό για την παράσταση, που ταιριάζει απόλυτα με το ύφος αλλά και το περιεχόμενο του κειμένου.

Ενός θεατρικού έργου, που ο Λόρκα το έγραφε στα 1928, και έχει πολλά στοιχεία φαρσοκομωδίας. «Μιας κωμικής τραγωδίας με έντονες ανατροπές και σασπένς», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Αρκαδία Ψάλτη ευχαριστώντας την οικογένεια Στεφάνου για την φιλοξενία.

«Πρόκειται για την ιστορία ενός μεσήλικα, που αποσυρμένος από τη ζωή, είναι βυθισμένος μέσα στη βιβλιοθήκη του. Και τον έρωτα, το γάμο τον αντιμετωπίζει με ένα δέος και μια απέχθεια.
Ζει με την υπηρέτριά του η οποία όμως έχει ως στόχο να τον παντρέψει. Έτσι με έναν τρόπο, πολύ αιφνιδιαστικά, βρίσκεται παντρεμένος με μια γειτονοπούλα όμορφη, στο άνθος της ηλικίας της που θέλει να μπει στη ζωή με όλες τις αισθήσεις της.

Ο Περλιμπλίν, σαν να είναι έτοιμος για αυτό, μπαίνει και ερωτεύεται και αρχίζει η καρδιά του να αλλάζει. Και όλος του ο κόσμος να ανατρέπεται. Δύο άνθρωποι που φαινομενικά είναι πολύ αταίριαστοι βρίσκονται να μοιράζονται κάτι πολύ κοινό. Είναι μια ιστορία έρωτα και αγάπης. Της αγάπη της ψυχής και του πνεύματος», μας μεταφέρει την υπόθεση του έργου η Αρκαδία Ψάλτη. Σημειώνοντας ότι έχει πολλές ανατροπές, τονίζει ότι τα τραγούδια είναι γραμμένα από τη Nalyssa Green και τα κοστούμια της Γεωργίνας Γερμανού. .

Ο Στράτος Σωπύλης (Περλιμπλίν), σημείωσε ότι το έργο το χαρακτηρίζει ο Λόρκα ως όπερα δωματίου. «Είναι ένα έργο που πρεσβεύει το θρίαμβο της φαντασίας πάνω
στην πραγματικότητα. Και της ομορφιάς πάνω στον κυνισμό. Δείχνει ότι αταίριαστοι άνθρωποι μπορούν να βρουν κοινό τόπο, πράγμα που επίσης είναι ένα μήνυμα της εποχής», σημείωσε.

Η Μαρίνα Καμαλάκη (Μπελίσα), παρατήρησε ότι «διαπραγματεύεται επίσης τον ανεκπλήρωτο έρωτα, που έχει μια τάση να οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Η Μπελίσα καταρχήν αναζητά τον έρωτα και την αγάπη στο επίπεδο το σωματικό, της ύλης. Χάρη στο Περλιμπλίν αντιλαμβάνεται ότι έχει μια πνευματική ουσία και ανάγεται από το σωματικό επίπεδο στο επίπεδο της ψυχής».

Ο Σταμάτης Μπάτης, βοηθός σκηνοθέτη, σχολίασε ότι ο θεατής που θα έρθει να δει την παράσταση θα δει 5 φιγούρες να δρουν μπορεί και στο φυσικό το χώρο. Τονίζοντας ότι το έργο ταιριάζει απόλυτα με το χώρο στο Αρχοντικό Στεφάνου και θυμίζοντας ότι ο άλλος τίτλος του έργου είναι «Ο έρωτας του Περλιμπλίν και της Μπελίσα στον κήπο».

Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης Σπύρος Στεφάνου σημείωσε το πόσο σημαντικό είναι να φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο. «Μας δίνει κουράγιο για να βελτιώσουμε το χώρο, αλλά και ένας τρόπος να τον μοιραζόμαστε με το χιώτικο κοινό».

Εισιτήρια της παράστασης μπορείτε να προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο ΠΥΞΙΔΑ στην πόλη της Χίου.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜε πανσέληνο στα παλιά μονοπάτια του Κορακάρη
Επόμενο άρθροΣΕΣΝΟΧ: επείγουσες προσλήψεις και νομιμοποιήσεις συμβασιούχων στο νοσοκομείο