Αρχική Απόψεις Aρθρα Όχι αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων των πλοίων, του Ν. Ροδίτη

Όχι αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων των πλοίων, του Ν. Ροδίτη

74

Άλλο ένα καμπανάκι θέλουμε να χτυπήσουμε σήμερα με αφορμή το παρακάτω θέμα, διότι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν φθάσει πια στο αμήν…
Τώρα ενδέχεται να υποστούν και άλλο ένα πλήγμα αν θα καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ και αυτό γιατί ή θα μειωθεί ο ΦΠΑ ή θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων των πλοίων για να καλύψουν τις επιβαρύνσεις, από την άνοδο στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων, διαμηνύουν στην κυβέρνηση οι ακτοπλόοι. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας σημειώνει ότι η αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών καυσίμων έχει επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιέσεις για αύξηση στην τιμή των ναύλων στα πλοία της ακτοπλοΐας.

ΚΑΡΦΙ από το Αιγαίο
του Νίκου Ροδίτη
αναδημοσίευση από το ΚΑΡΦΙ,
24/11/2018

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου,  κ. Μιχάλης Σακέλλης μιλώντας σε ημερίδα στη Σύρο με θέμα: «Ακτοπλοϊκή Διασύνδεση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ-  είπε ότι δυστυχώς την αύξηση του μεταφορικού έργου ακολούθησε και η αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά 29% το 2017 και κατά 25% το 2018 με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν κατά 100 εκατ. ευρώ τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, ποσό που αποτελεί το 15% των εισπραττόμενων ναύλων. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ αναφερόμενος στην αύξηση του κόστους λόγω της τιμής των καυσίμων ζήτησε τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 13% ή ακόμα και στο 6% ούτως ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών εξόδων χωρίς να αυξηθεί το μεταφορικό κόστος. Τόνισε ότι ανάλογα με τη γραμμή το 30% – 50% των επιβατών ταξιδεύει με εκπτωτικά εισιτήρια. Πρόσθεσε ότι εκτός από τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων μπαίνουμε σε μία δύσκολη περίοδο λόγω των υποχρεώσεων μας για την κατανάλωση ορθολογικότερων καυσίμων από το 2020 με αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση του κόστους κατά 30%. Αναφερόμενος στο μεταφορικό έργο των ακτοπλοϊκών εταιρειών, είπε ότι η δρομολόγηση νέων πλοίων συνέβαλε σημαντικά σε αυτό και το 2017 υπήρξε αύξηση 9,5% ενώ το 2018 αναμένεται 3% έως 5%.

Υ.Γ.: Και για μη παρεξηγηθούμε, εμάς προσωπικά μας νοιάζει η τσέπη του κόσμου που ταξιδεύει με τα πλοία προς και από τα νησιά.