Αρχική Απόψεις Aρθρα Οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες του Έθνους, του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και...

Οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες του Έθνους, του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου

176

Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, της μιας Αγίας, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, διότι μας εχάρισε και το σωτήριον έτος 2021.
Και δοξάζομεν του Πατρός και του Υιού την δύναμιν και Πνεύματος Αγίου υμνούμεν την εξουσίαν, διότι κατά το σωτήριον έτος 2021 εορτάζομεν την επέτειον των διακοσίων ετών από της ενάρξεως του ιερού αγώνος της εθνικής παλιγγενεσίας την 25ην Μαρτίου 1821, ο οποίος έγινε «για του Χριστού την Πίστιν την Αγίαν και της Πατρίδος την Ελευθερίαν» ( Γεώργιος Κλεάνθης ο Σάμιος).

Αλλά την σημαία του Εικοσιένα ύψωσαν και εκράτησαν χέρια Επισκόπων.
Υποκλινόμεθα με ευλάβεια ενώπιον των ένδεκα Πατριαρχών, των εκατόν και πλέον Μητροπολιτών και των έξι χιλιάδων Ιερέων και Μοναχών, οι οποίοι επεσφράγισαν διά του αίματός των την υπογεγραμμένη από τον Θεό ελευθερία της Ελλάδος.
Αυτή είναι η Εκκλησία μας. Μήτηρ και τροφός, αιμοδότης και ασπίδα, κιβωτός και φρουρός του Γένους και της φυλής. Ρίγος ιερό διαπερνά το σώμα μας όταν μελετούμε τις σελίδες του 1821. Σελίδες, οι οποίες δεν θα είχαν γραφεί αν δεν ήταν η Εκκλησία μας, η Πίστη μας.
Προ μιας αντιθέτου για την Ελλάδα διεθνούς καταστάσεως μόνον ένα θαύμα μπορούσε να αναστήσει το δούλον Έθνος. Και το θαύμα αυτό το έκανε η Εκκλησία μας. Αυτή άνοιξε τις πτέρυγές της και αγκάλιασε τους Έλληνες. Αυτή προέταξε τα στήθη της στον κατακτητή. Αυτή οργάνωσε μυστικά τον αγώνα.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ:
1821 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜοναστηριακή κουζίνα από τη “Μυρωδάτη Χίο” στη… Νέα Μονή
Επόμενο άρθροΠεριφερειάρχης Β. Αιγαίου: Αδράνεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το φράγμα Κόρης Γεφύρι