Αρχική Απόψεις Face-tweet Οι βόλοι της Κυριακής του Ασώτου, από την Μαρία Μπρη Παπαμακαρίου

Οι βόλοι της Κυριακής του Ασώτου, από την Μαρία Μπρη Παπαμακαρίου

309
Κυριακή των Βολών (του Ασώτου) και στο Πυργί το καθιερωμένο φαγητό σε όλα τα σπίτια ήταν το χοιρινό με βόλους φτιαγμένους από χόντρο (αλεσμένο σιτάρι).
Σε σχήμα βόλων με μυρωδικά ρίγανη, πιπέρι και το ζωμό του χοιρινού, αλεύρι, λάδι, που το σέρβιραν με το ζωμό.Κάθε Πυργούσικο σπιτικό έτρεφε και από ένα χοίρο, που συνήθως τον έσφαζαν την περίοδο της Αποκριάς… και είχαν επάρκεια… όλη την περίοδο… και μάλλον σε αναπαράσταση του “μόσχου του σιτευτού», έκαναν το παραδοσιακό Πυργούσικο φαγητό «χοιρινό με τους βόλους»!, μας θύμισε η

Της ζητήσαμε την συνταγή και την μεταφέρουμε, μαζί με τις ευχές της για καλές απόκριες και με την ελπίδα του χρόνου να είναι όλα φυσιολογικά… και όλα σε εορταστική αποκριάτικη ατμόσφαιρα!

Οι Πυργούσαινες νοικοκυρές την Κυριακή των Βολών (του Ασώτου) όπως λένε στο Πυργί, τιμούν και σήμερα ακόμα την παράδοση και φτιάχνουν Βόλους.
Δηλαδή μπαλάκια από χόντρο (αλεσμένο σιτάρι-παλιά στο χειρόμυλο, εξ ου και το όνομα).
Βράζουν πολύ καλά το χοιρινό (αρκετό σε ποσότητα με λίγο λίπος) και μετά βάζουν το χόντρο με ζωμό και αλεύρι και μικρά κομματάκια λίπους, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λάδι.
Και τα πλάθουν σε μικρούς σφιχτούς βόλους (μέγεθος μεγάλου καρυδιού) που τους βράζουν μέσα στο ζωμό του κρέατος, αφού ήδη έχουν βγάλει το κρέας.
Όταν ετοιμαστούν, τους βγάζουν σε πιατέλα (και τους σερβίρουν με το ζωμό του κρέατος και το κρέας), συμπληρώνοντας ο καθένας σε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι.
Καλή επιτυχία!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιδακτόν ή φυσικόν η αρετή;, του Λ. Πυργάρη
Επόμενο άρθροΕπιστολή Διαμαρτυρίας ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ Χίου: ζητούν ισοκατανομή στους διορισμούς