Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομόφωνα ΟΧΙ σε νέα κλειστή δομή των 5.000+, από Δ.Σ Χίου

Ομόφωνα ΟΧΙ σε νέα κλειστή δομή των 5.000+, από Δ.Σ Χίου

242

Την αντίθεσή του στη δημιουργία μιας υπερδομής των 5.000+ για πρόσφυγες- μετανάστες εξέφρασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου.
Κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, το σώμα μετά από συζήτηση πλέον των 4 ωρών και παρά τις επεξηγήσεις για τον Κυβερνητικό σχεδιασμό, παρέμεινε στη θέση του για κλείσιμο του νυν Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ και τη δημιουργία νέου (δυναμικότητας των 500 ατόμων) που μετά την καταγραφή των ατόμων να γίνεται προώθησή τους στην ενδοχώρα (όπως συνέβαινε δηλαδή πριν την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας το 2016).
Αυτή ήταν και η πρόταση του Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη που στην εισηγητική του ομιλία ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε καμία συζήτηση και καμία συνεννόηση με την Κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας υπερδομής και ότι το άκουσε και αυτός από τα μέσα ενημέρωσης.
Την επεξήγηση του κυβερνητικού σχεδιασμού ανέλαβε ο βουλευτής Χίου και υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής Νότης Μηταράκης που μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα Α’ υποδοχής Μάνο Λογοθέτη αναφέρθηκαν λεπτομερώς στη φιλοσοφία αλλά και στους στόχους της πολιτικής της Κυβέρνησης.
Ενώ αυστηρή κριτική στο σχέδιο του κυβερνητικού σχεδιασμού άσκησε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.
«Πρέπει να είναι αδιέξοδη η προσπάθεια διακινητών να έρθουν στη Χίο», σημείωσε ο κ. Μηταράκης τονίζοντας ότι προτείνεται η κλειστή δομή στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Πιτυούς. Σημείωσε εξάλλου ότι αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης για καμία παραμονή μεταναστών στα νησιά, κλείσιμο της ΒΙΑΛ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού που κακώς –όπως είπε- το είχε συμπεριλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης επισήμανε ιδιαίτερα την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και την φύλαξη των συνόρων καθώς και την γρήγορη διαδικασία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.
Ο Ειδικός Γραμματέας Α’ υποδοχής κ. Λογοθέτης, σημείωσε ότι προχωρούν σε στρατηγική αλλαγή και πως δεν μπορεί η υπάρχουσα κατάσταση να είναι το επιχειρησιακό μοντέλο. Έχοντας και την εμπειρία της Σάμου σημείωσε ότι η διαφορά με το δημοτικό συμβούλιο, είναι στα νούμερα των ανθρώπων που θα βρίσκονται σε αυτό το κλειστό κέντρο. Σημειώνοντας ότι δεν είναι όλοι πρόσφυγες και πως το άσυλο μπορεί να εξετάζεται πολύ πιο γρήγορα. Σχετικά με τις σημερινές αυξημένες ροές πληθυσμών σημείωσε ότι είχαμε να δούμε από το 2015.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης άσκησε αυστηρή κριτική, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή το 80% των προσφύγων- μεταναστών είναι από περιοχές που έχουν προσφυγικό προφίλ. Χαρακτήρισε τις δομές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα νησιά ότι θα είναι «για να παρκάρετε ανθρώπους», ενώ σημείωσε πως για την Κυβέρνηση η διαβούλευση φαίνεται να είναι περιττή.

Αντίθετες οι παρατάξεις

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των έξι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, που επίσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δομή των 5.000+ ατόμων, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστική την πρόταση αλλά και σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί στη «μέση του πουθενά». Σε μια αφιλόξενη περιοχή, θα σχηματιστεί μια κωμόπολη των 5.000 ίσως και περισσότερων ατόμων που θα κρατούνται έγκλειστοι. Εκφράστηκε επίσης από ορισμένες πλευρές, η θέση ότι είναι πολύ σημαντικό το θέμα των εκροών προς Τουρκία, που θα πρέπει να αυξηθούν.
Στις δευτερολογίες, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μηταράκης προσπάθησε και πάλι να πείσει το σώμα, σημείωσε ότι δεν ακούστηκε καν εναλλακτική πρόταση για την τοποθεσία και ότι είναι αποφασισμένος για το καλό του τόπου να «σηκώσει μόνος του το βάρος» της δημιουργίας αυτού του Κέντρου. Κάτι που ήδη ο συνάδελφος του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχαηλίδης το είχε χαρακτηρίσει σαν προσωπικό «salto mortale» του κ. Μηταράκη.
Κατά της δημιουργίας της δομής στα όρια του χωριού τους δήλωσαν οι κάτοικοι από το Πιτυός (που το Σάββατο το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν Λαϊκή Συνέλευση), ενώ κλείσιμο της ΒΙΑΛ ζήτησε ο πρόεδρος του Χαλκειούς. Την αντίθεσή τους στη δημιουργίας της νέας υπερδομής εξέφρασαν η Ομοσπονδία ΕΒΕ Χίου, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου αλλά και η Κιβωτός του Κόσμου όπου μερικά χιλιόμετρα από τη σχεδιαζόμενη δομή λειτουργεί το παράρτημά της, την Κιβωτό του Αιγαίου.
Ομόφωνο ΟΧΙ
Στο τέλος της ψηφοφορίας, ομόφωνο ήταν το όχι για τη δημιουργία της υπερδομής των 5.000+, ενώ στο 2ο σκέλος της απόφασης για το ΚΥΤ των 500 ατόμων και τη διασφάλιση της μη μόνιμης διαμονής στο νησί, λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων που βρίσκονται στην αριστερή πτέρυγα (Λαϊκή Συσπείρωση, Δίκτυο Πολιτών και Χιακή Συμπολιτεία).

Μάλιστα η Χιακή Συμπολιτεία κατέθεσε ψήφισμα, ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΣ Χίου, πρόταση ψηφίσματος για δομές προσφύγων- μεταναστών, πρόταση ψηφίσματος για δομές προσφύγων- μεταναστών, που ψηφίστηκε επίσης από τη Λαϊκή Συσπείρωση, το Δίκτυο Πολιτών, ολόκληρο τον Συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας «Συμμαχία Αξιών» και από το σύμβουλο Ματθαίο Φαφαλιό του συνδυασμού της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr/

Διαφήμιση