Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομόφωνο ΟΧΙ Δημοτικού Συμβουλίου στην ανανέωση συμβολαίου για ΒΙΑΛ

Ομόφωνο ΟΧΙ Δημοτικού Συμβουλίου στην ανανέωση συμβολαίου για ΒΙΑΛ

81

Ομόφωνο «ΟΧΙ» διατύπωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου στο αίτημα του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Βίτσα για παραχώρηση του χώρου της ΒΙΑΛ, όπου στεγάζεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων για δυο ακόμη χρόνια.
Το θέμα ήρθε προ ημερησίας διάταξης στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, ο οποίος Δήμαρχος εισηγήθηκε την απόρριψη του σχετικού αιτήματος.

Ο κ. Βίτσας ζητούσε την από κοινού ενεργοποίηση της ρήτρας διετούς ανανέωσης της σύμβασης παραχώρησης της ΒΙΑΛ για τη φιλοξενία του κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Χίο, ενόψει της λήξης της, στις 7 Ιανουαρίου του 2019.

Όπως σημειώνει «μολονότι… ο όγκος των (προσφυγικών και μεταναστευτικών) ροών σε σχέση με τις αρχές του 2016 έχει μειωθεί σημαντικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι υπαρκτό».
Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται αναγκαίο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Γνωρίζοντας όμως από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν συμμετείχε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό, τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής για μη ανανέωση της σύμβασης, τονίζει ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει για «ανταποδοτικά μέτρα προς το Δήμο, όπως χρέωση ενοικίου, επιπλέον αναγκαία έργα και ενίσχυση των πέριξ οικισμών και των κατοίκων τους.

Μετά την αρνητική απάντηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου, το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί το θέμα στη δικαιοσύνη· με δεδομένο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή σε περίπτωση κλεισίματος της ΒΙΑΛ.
Αποτελεί δε σίγουρο ότι το ζήτημα θα είναι υψηλά στην ατζέντα ενόψει και των δημοτικών εκλογών του 2019, όπου το προσφυγικό- μεταναστευτικό αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα τοπικά δρώμενα.