Αρχική Απόψεις Aρθρα Όσα δεν καλύπτουν τα άλατα μπάνιου και τα κέικ σοκολάτας, της Μ....

Όσα δεν καλύπτουν τα άλατα μπάνιου και τα κέικ σοκολάτας, της Μ. Μαγγανάρη

150

Της Brianna Wiest

Ηαυτοφροντίδα είναι συχνά μια δυσάρεστη ασχολία.
Σημαίνει να φτιάχνεις ένα excel με τα χρέη σου ή να πιέζεσαι το πρωί να μαγειρέψεις ένα υγιεινό γεύμα, και να μην το βάζεις στα πόδια όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα, με το να φεύγει το μυαλό σου μακρυά.

Συχνά σημαίνει να κάνεις τα πιο δυσάρεστα πράγματα, όπως βαρετή γυμναστική ή να λες σ’ έναν τοξικό φίλο ότι δε θες να τον δεις πια, ή να κάνεις μια δεύτερη δουλειά ώστε να μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα. Σημαίνει να βρεις τον τρόπο να αποδεχθείς τον εαυτό σου, να μην αυτομαστιγώνεσαι που δεν είσαι η κυρία τέλεια, και μετά να καταρρέεις και να χρειάζεται να απέχεις απ’ τη ζωή για να κάνεις βασικά πράγματα, όπως το να ρίξεις λίγα αιθέρια έλαια στο μπάνιο και να διαβάσεις ήρεμα ένα περιοδικό ή να απενεργοποιήσεις το κινητό σου για μια μέρα.

 Πραγματική αυτοφροντίδα δεν είναι τα άλατα μπάνιου και το κέικ σοκολάτας, είναι να χτίσουμε μια ζωή απ’ την οποία να μη χρειάζεται να δραπετεύουμε τακτικά για να επιβιώσουμε.

Κι αυτό συχνά σημαίνει να κάνουμε όσα περισσότερο αποφεύγουμε.

Συχνά σημαίνει να κοιτάμε τις αποτυχίες μας και τις απογοητεύσεις μας κατάματα και να σχεδιάζουμε τη ζωή μας από την αρχή. Δεν πρόκειται για απλή κούραση ή για στιγμιαίες επιθυμίες. Πρόκειται για επαναπροσδιορισμό. Κάποιοι γύρω σας θα απογοητευτούν. Σε κάποιους θα φανεί πως κάνετε θυσίες. Σημαίνει να ζείτε με έναν τρόπο που ίσως οι άλλοι να μην επέλεγαν.

Σημαίνει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να είστε κανονική, ακόμη και μέτρια. Να επιτρέψετε στον εαυτό σας ακόμη και να έχετε βρώμικη κουζίνα ή να αποφασίσετε πως σκοπός της ζωής σας δεν είναι να έχετε τους τέλειους κοιλιακούς και ψεύτικους φίλους. Σημαίνει να αποφασίσετε πόση από την ανησυχία σας προέρχεται από το ότι δεν ενεργοποιείτε το δυναμικό σας.

Η πράξη της αυτοφροντίδας έγινε ακόμη ένα πρέπει στην ατζέντα της σύγχρονης γυναίκας. Χρησιμοποιείτε μήπως φίλτρο για τη φώτο για το άψογο acai bowl; Είναι μήπως τα κεριά που μόλις ανάψατε στο Snap story σας φτιαγμένα στο χέρι από σόγια; Και πώς τέλος πάντων μπορούμε να απαλλαγούμε από τον αναπόφευκτο καπιταλισμό που μετατρέπει κάτι τόσο απλό όσο η αυτοφροντίδα σε προϊόν προς αγορά και πώληση; Μ΄ αυτές τις σκέψεις παλεύω όσο παραγγέλνω Domino’s ενώ φοράω πιτζάμες με το πρόσχημα «να είμαι καλή με τον εαυτό μου».

Αν τσακώνετε τον εαυτό σας συχνά να πέφτει σε παγίδες καταναλωτικής αυτοφροντίδας, είναι γιατί έχετε αποσυνδεθεί από την πραγματική αυτοφροντίδα, η οποία δεν έχει τίποτα να κάνει με το να «φροντίζετε τον εαυτό σας» αλλά με το να κάνετε επιλογές για το ευ ζην σας σε βάθος χρόνου.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη σκληρή ζωή σας ως δικαιολογία για αυτο-σαμποτάζ με τη μορφή του αλκοόλ και της αναβλητικότητας. Μάθετε πώς να σταματήσετε να κυνηγάτε την τελειότητα και αρχίστε να σας αποδέχεστε…και ίσως ανακαλύψετε πως αγαπώντας σας, αμβλυνθούν πολλά από τα προβλήματά σας.

Αυτοφροντίδα σημαίνει να είστε η ηρωίδα της ζωής σας, όχι το θύμα. Σημαίνει να αναθεωρήσετε όσα έχετε, ώστε να μη χρειάζεστε θεραπεία για να αντέχετε τη ζωή σας. Σημαίνει να μη διαλέγετε το φαίνεσθαι από το είναι. Σημαίνει να βάζετε ξεκάθαρες προτεραιότητες. Σημαίνει να είστε ειλικρινείς ακόμη κι αν δεν είστε πάντοτε αρεστές. Σημαίνει να αναγνωρίσετε τις ανάγκες σας και να μην εξαρτάστε από άλλους.
Σημαίνει να γίνετε αυτή που γεννηθήκατε για να γίνετε. Κάποια που ξέρει πως τα άλατα μπάνιου και τα κέικ σοκολάτας είναι ένας τρόπος ν΄απολαύσεις τη ζωή – όχι απλώς να την αντέξεις.

Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη, M.Sc in Person Centred Counseling and Psychotherapy, M.B.A., B.A.
e-mail: mmanganari@gmail.com

Πηγή: Thoughtcatalog.com