Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Η Χίος γύρισε την πλάτη στη Χρυσή Αυγή- διπλή αντιφασιστική συγκέντρωση

Η Χίος γύρισε την πλάτη στη Χρυσή Αυγή- διπλή αντιφασιστική συγκέντρωση

965

Την πλάτη στη Χρυσή Αυγή γύρισαν οι πολίτες της Χίου, αφού στην προγραμματισμένη εκδήλωση σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Καρφά, εκτός αστικού ιστού, με ομιλητές το βουλευτή Γιάννη Λαγό και τον ευρωβουλευτή Γεώργιο Επιτήδειο βρέθηκαν περί τα 20 άτομα να την παρακολουθήσουν.

Την ίδια ώρα, στα 500 περίπου μέτρα από το ξενοδοχείο Golden Sand όπου έγινε η εκδήλωση, σταμάτησε η αστυνομία την αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Περίπου 40 άτομα έφτασαν μετά εμποδίων αφού ήδη είχαν σταματήσει την αυτοκινητοπομπή τους για αρκετή ώρα στην περιοχή του Κολυμβητηρίου Χίου.

Με συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και με πανό που έγραφαν το σύνθημα «Η ΧΙΟΣ ΜΑΣ ΧΩΡΑ όλους εκτός ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ» και «ο πόλεμος γεννά θύματα, ο ρατσισμός τέρατα» (γραμμένο και στα αραβικά), οι συγκεντρωμένοι μοίραζαν φέϊγ-βολάν στους εποχούμενους αλλά και… σοκολάτες στους αστυνομικούς που ήταν σε υπηρεσία.


Περίπου στις 5.00 μ.μ. έγινε προσπάθεια να σπάσουν το αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν πεζή προς το ξενοδοχείο, όμως η εντολή ήταν ρητή να μην περάσει κανένας διαδηλωτής.
Παράλληλα τα αυτοκίνητα που είχαν κατεύθυνση προς τον Καρφά, στέλνονταν από την αστυνομία από τον περιφερειακό δρόμο για να μην υπάρξει περίπτωση ατυχήματος αφού οι διαδηλωτές παρέμεναν στο οδόστρωμα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς ότι το μπλόκο της αστυνομίας εμπόδισε να φτάσουν τυχόν οπαδοί της Χρυσής Αυγής στο ξενοδοχείο όπου γινόταν η συγκέντρωσή τους με θέμα που έφερε τον προκλητικό τίτλο «τo πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η λύση της Χρυσής Αυγής».

Τους γύρισαν πίσω


Περί τις 5.30 το απόγευμα προκλήθηκε ένταση όταν οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να απωθήσουν στην άκρη του δρόμου τους αντιφασίστες διαδηλωτές. Ακολούθησαν φωνές, συνθήματα βρισιές προς τους αστυνομικούς, όπως και έντονα παράπονα ακόμα και με προκλητική φρασεολογία προς το νέο Αστυνομικό Διευθυντή Χίου Γιώργο Κεβόπουλο, όταν έγινε κατανοητό ότι η επιχείρηση αυτή έγινε για να περάσουν τα αυτοκίνητα με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Στην προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα επενέβη ο επίσης παρών νέος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχος Ελευθέριος Ντουρουντούς.

Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές επέμεναν και τελικά πέτυχαν να γυρίσουν πίσω και να οδηγηθούν από άλλη διαδρομή ο βουλευτής και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής.
Κατά την ώρα της έντασης οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ειδικά κατά του Γιάννη Λαγού που φαινόταν σε έντονο ύφος να ζητά από την αστυνομία να ανοίξει το δρόμο.
Από τις αποδοκιμασίες δεν γλύτωσε και τοπικός δημοσιογράφος που νωρίτερα είχε καλύψει την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, ενώ με εντολή του Αστυνομικού Διευθυντή Χίου απαγορεύτηκε η βιντεοσκόπηση σε άτομο που φέρεται να συνεργάζεται με τοπική ιστοσελίδα που προβάλει τις απόψεις της Χρυσής Αυγής και μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν επεισόδια με τους διαδηλωτές.

Ραντεβού στην πλατεία

Στις 6.00 μ.μ. περίπου και αφού η είδηση της αποτυχίας της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής είχε μεταφερθεί στους αντιφασίστες διαδηλωτές, αυτοί αποχώρησαν και προχώρησαν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Χίου (Βουνακίου) με τη συμμετοχή 200 περίπου ατόμων.

Με μουσική και συχνές αναφορές στα όσα προηγήθηκαν στην περιοχή του Καρφά η συγκέντρωση έληξε μετά από δύο ώρες περίπου χωρίς προβλήματα.
Να θυμίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες φορείς του νησιού (από το δημοτικό συμβούλιο Χίου με ομόφωνο ψήφισμά του μέχρι τους κατοίκους του χωριού Χαλκειούς που γειτνιάζει με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους χαρακτήρισαν ανεπιθύμητα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στη Χίο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr