Αρχική Νέα Τοπικά Παγχιακή Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών: Κατάληψη Οίκου Ναύτου, αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις

Παγχιακή Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών: Κατάληψη Οίκου Ναύτου, αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις

44

«ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ – ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ», διαμαρτύρεται η Παγχιακή Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών (ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου) για τις υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται στον Οίκο Ναύτου Χίου.
Στην ανακοίνωση που έχει αποδέκτες τους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές και τοπικούς φορείς (αναλυτικά στο τέλος), δηλώνουν έτοιμοι για κατάληψη αν δεν τοποθετηθούν γιατροί όπως συμφώνησαν οι φορείς για να πάρουν τη θετική έγκριση της ΠΕΣ- ΝΑΤ Χίου ώστε να παραχωρηθεί χώρος στο κτήριο για την Ακαδημία Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με την επιστολή αυτή, Επανερχόμαστε με το ζήτημα του Οίκου Ναύτου Χίου και της τοποθέτησης Ιατρού για την συνταγογράφηση φαρμάκων, για το οποίο έχετε ενημερωθεί και παλαιότερα.

Όπως πιθανόν θα θυμόσαστε τον Οκτώβριο του 2019 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δ.Σ της ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου με τον τότε προέδρου του Δ.Σ Οίκου Ναύτου κυρίου Αυγουλά, της πρώην Κεντρικού Λιμενάρχη Χίου κυρίας Αργύρη και του Διοικητή της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου κυρίου Μάργαρη. Σε εκείνη την συνάντηση, ο Διοικητής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου ζήτησε να παραχωρηθεί ένας όροφος του κτιρίου όπου στεγάζεται ο Οίκος Ναύτη Χίου προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί τμήμα της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.
Σε συνέχεια του αιτήματος αυτού, παραχωρήθηκαν εν τέλει δύο όροφοι στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.

Από την πλευρά μας, είχε ζητηθεί η μόνιμη τοποθέτηση Ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ στον Οίκο Ναύτη Χίου και είχαμε λάβει την υπόσχεση για ενέργειες των εμπλεκομένων ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για μόνιμη και νόμιμη τοποθέτηση δύο (2) γιατρών στον Οίκο Ναύτου Χίου σε καθημερινή βάση για την εξυπηρέτηση των πάνω από 15000 ασφαλισμένων στον Οίκο Ναύτου Χίου.

Η λύση αυτή θα συνέβαλλε και στην αποσυμφόρηση των τοπικών ιατρείων του ΕΦΚΑ καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Χίου.

Μέχρι σήμερα (Σεπτέμβριος 2021) παρ’ ότι ξεκίνησαν και τελείωσαν τα έργα για τη μετασκευή «δύο ορόφων» στον Οίκο Ναύτου Χίου με έξοδα του Οίκου Ναύτου, δυστυχώς δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα των γιατρών, δεν έχει πραγματοποιηθεί η υπόσχεση των εμπλεκομένων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις ή χρησιμοποιώντας ταξί ή αυτοκίνητο για μια απλή συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, την ώρα που ο Οίκος Ναύτου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δεχόμενοι καθημερινά από τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου, ερωτήσεις για το πότε θα επαναλειτουργήσει.

Τα τελευταία έξι χρόνια αγωνιζόμαστε για την τοποθέτηση δύο Ιατρών για την συνταγογράφηση φαρμάκων στον Οίκο Ναύτου Χίου, αλλά το μόνο που παίρναμε ήταν υποσχέσεις που μέχρι τώρα μένουν… υποσχέσεις.


Πριν από δύο χρόνια βρεθήκαμε στο επίκεντρο και στο «μάτι» του κυκλώνα με αφορμή της πρωτοβουλίας του κυρίου Ιωάννη Μάργαρη Διοικητή της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, για να παραχωρηθούν για διάστημα 3 ετών (μέχρι το 2023), ένας όροφος του Οίκου Ναύτη Χίου στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου έτσι ώστε να μπορούν να φοιτήσουν περισσότερα παιδιά και ως επί το πλείστων Χιωτάκια.

Μας κατηγόρησαν ότι ήμασταν ενάντια σε αυτή την πρωτοβουλία που είναι τελείως αναληθές, δεν είναι δυνατό να είμαστε ενάντια στους αυριανούς συναδέλφους μας, ενάντια στο μέλλον και τους συνεχιστές της ένδοξης Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας μας.

Εμείς το μόνο που ζητήσαμε και ζητάμε είναι να γίνει επιτελούς αποδεκτό το αίτημά μας κάτι με το οποίο δεσμεύτηκε και ο κύριος Ευάγγελος Αυγουλάς πρόεδρος του Οίκου Ναύτου κατά την επίσκεψη του στην Χίο τον Οκτώβριο του 2019 και στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε για αυτό το θέμα, και ότι θα παρθεί πρωτοβουλία για να γίνει το αίτημά μας δεκτό.

Πράγματι σε συνεδρίαση του, το Διοικητικού Συμβουλίου Οίκου Ναύτου την 28η Νοεμβρίου 2019, έγκρινε ομόφωνα την πρόταση του κυρίου Ευάγγελου Αυγουλά, προέδρου του Δ.Σ Οίκου Ναύτου για την παραχώρηση δωρεάν χρήσης χώρου στο κτήριο του Οίκου Ναύτη Χίου στο οποίο στεγάζεται το ΠΟΝ ΧΙΟΥ για υπηρεσίες από ιατρό του ΕΟΠΥΥ υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες για τουλάχιστον ένα ιατρό σε μόνιμη καθημερινή βάση στον ΠΟΝ ΧΙΟΥ(Οίκο Ναύτη Χίου), δυστυχώς από τότε κανένα φως, καμία ενημέρωση, κανένας «λευκός καπνός» για το αίτημά μας.

Η υπομονή μας έφθασε στα όρια της, ΌΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, Για τον λόγο αυτό, σας ενημερώνουμε ότι εάν στις επόμενες ημέρες δεν βρεθεί λύση, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και δυναμικές ενέργειες, με αποκορύφωμα εάν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη την ΚΑΤΑΛΗΨΗ του Οίκου Ναύτη Χίου.

Όλοι γνωρίζεται το ειδικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται ο Οίκος Ναύτη Χίου μιας και σύμφωνα με τον δωρητή του κτηρίου τον αείμνηστο Κώστα Λαιμό, «Ο Οίκος Ναύτη Χίου ανήκει στους Χιώτες Ναυτικούς και τις Οικογένειες τους».

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ  –  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ ΧΙΟΥ.

Με εκτίμηση

Δ.Σ ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ

Χίος, 27 Σεπτέμβρη 2021

Σ.σ. Το έγγραφο έχει αποδέκτες τους:

Θάνο Πλεύρη, Υπουργό Υγείας                                                                                       Γιάννη Πλακιωτάκη, Υπουργό Ναυτιλίας                                                                               Νότη Μηταράκη, Βουλευτή ΝΔ Χίου
Ανδρέα Μιχαηλίδη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Χίου                                                                               Σταμάτιο Κάρματζη, Δήμαρχο Χίου                                                                                   Παντελή Μπουγδάνο, Αντιπεριφερειάρχη Χίου
Παρασκευά Γιαννόπουλο, Πρόεδρο Δ.Σ Οίκου Ναύτη
Παντελή Βατούση, Κεντρικό Λιμενάρχη Χίου
Ιωάννη Μάργαρη, Διοικητής ΑΕΝ Μηχανικών Χίου
Κοινοποίηση: Τοπικά ΜΜΕ και Κόμματα Βουλής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο“Κληρονομιά Ανοιχτή σε όλους”- Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (24-26/9)
Επόμενο άρθροΛαϊκή Συσπείρωση: “Αντεργατικός κατήφορος της Δημοτικής Αρχής Χίου