Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Παρουσίαση μελέτης αποκατάστασης του πύργου στο Πυργί από την Αννα Μπενέτου

Παρουσίαση μελέτης αποκατάστασης του πύργου στο Πυργί από την Αννα Μπενέτου

485

«Ο Γενουατικός Οχυρωματικός Πύργος στο Πυργί της Χίου», είναι το αντικείμενο της μελέτης αναστήλωσης της αρχιτεκτόνισσας Αννας Μπενέτου· την οποία και θα παρουσιάσει σε σχετική εκδήλωση την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018 στις 8:30 μ.μ. στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Μαστίχας.
Πρόκειται για τη μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία (Οκτώβριος 2017) στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Γ. Κίζη.

Σταχυολογώντας ορισμένα στοιχεία από την εργασία της Αννας Μπενέτου, που θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση που διοργανώνεται από το Δήμο Χίου, σημειώνουμε:


Ο κεντρικός πύργος του Πυργίου είναι ένα βαρύ σχεδόν τετράγωνο κτήριο (διαστάσεων 20,95 * 17,80μ), ελεύθερο από όλες τις πλευρές, με ισόγειο και δύο ορόφους.
Ήταν αμυντικό [χρησίμευε ως τελικό καταφύγιο σε περίπτωση κατάληψης του χωριού] και διοικητικό κέντρο.
Χρονολογικά τοποθετείται λίγο πριν το 1400, την εποχή της
γενουατοκρατίας.
Σε κάθε πλευρά του κάθε ορόφου υπήρχαν τρία παράθυρα τοξωτά με πώρινα πλαίσια, ενώ στο ισόγειο δε φαίνεται να υπήρχαν ανοίγματα. Η είσοδος στον πύργο γινόταν από το έδαφος με κινητές κλίμακες, που τις έσερναν επάνω, και με κινητά στοιχεία,
τα οποία τον συνέδεαν προσωρινά με τον περίβολο που τον περιέβαλλε και τα οποία μπορούσαν να απομακρυνθούν. Έτσι ο πύργος απομονωνόταν και σε περίπτωση εχθρικής
επίθεσης το πάτημά του δεν ήταν εύκολο.
Η κάθε πλευρά του δώματος επιστεφόταν με έξι επάλξεις σε σχήμα χελιδονοουράς (τα μέρουλλα των Βυζαντινών), με τις οποίες το γενικό ύψος έφτανε τα 18 μέτρα περίπου.
Δυστυχώς σήμερα δε σώζεται καμία. Το πάχος των
τοίχων κυμαίνεται από 1,50 – 1,70 μ.


Μία από τις ιδιαιτερότητες του Πυργίου σε σχέση με τα άλλα μαστιχοχώρια είναι ο ξεχωριστός οχυρωματικός περίβολος γύρω από τον κεντρικό πύργο, ενισχυμένη οχύρωση που δε συναντάται στα άλλα χωριά.

Ο σεισμός του 1881 καταστρέφει όλη σχεδόν την ανατολική του όψη και προκαλεί πλήγμα στη δυτική. Από το 1892 οκτώ σπίτια κτίστηκαν μέσα στον πύργο και κατέλαβαν όλη του την έκταση.

Ο πύργος των Ολύμπων μαζί με τον πύργο του Πυργίου είναι οι μόνοι κεντρικοί αμυντικοί πύργοι που έχουν διασωθεί στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων.

Το κτήριο έχει προταθεί για απαλλοτρίωση και ανήκει στην 3η Ε.Β.Α.. οι σημερινοί ιδιοκτήτες (πλην ενός) δεν έχουν παραλάβει τα χρήματα της απαλλοτρίωσης.

“Η πρόθεση της πρότασης, σημειώνει η αρχιτέκτονας Αννα Μπενέτου, είναι να αποκτήσει και πάλι ο πύργος δημόσιο χαρακτήρα. Αυτό απαιτεί την καθαίρεση των ανεξάρτητων κατοικιών που υπάρχουν σήμερα, καθώς οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ αλλοιωμένες. Προτείνεται να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο του οικισμού, το οποίο θα περιλαμβάνει μουσείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία και βιβλιοθήκη του πολιτιστικού συλλόγου του Πυργίου.
Ο πύργος πρέπει να αποκτήσει και πάλι την αρχική του μορφή εξωτερικά, με όλο του το ύψος και τις επάλξεις στη στέψη.