Αρχική Νέα Τοπικά Αναγκαία η τεχνική μελέτη για το μέλλον της Παθολογικής- συνέντευξη τύπου Διοίκησης

Αναγκαία η τεχνική μελέτη για το μέλλον της Παθολογικής- συνέντευξη τύπου Διοίκησης

260

Τεχνικό κλιμάκιο από το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να εισηγηθεί το άμεσο ή όχι κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής αναμένεται αυτή την εβδομάδα στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χίου· μετά την πτώση ψευδοροφής σε διάδρομο της Παθολογικής Κλινικής εξαιτίας της συσσωρευμένης υγρασίας στη στέγη που είναι από μπαγδατί.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την περασμένη Παρασκευή, 21/7/2017, η Διοικητής Ελένη Κανταράκη, η αναπληρώτρια διοικητής και διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας Ελένη Βουτιέρου και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ.- ιατρός Κώστας Αντύπας, σημείωσαν ότι σήμερα οι ασθενείς της Παθολογικής βρίσκονται διάσπαρτοι σε δωμάτια άλλων κλινικών.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κα Κανταράκη «οι ασθενείς είναι στη διασπορά», ενώ η εναλλακτική πρόταση του Νοσοκομείου για τη λειτουργία της Παθολογικής είναι να μεταφερθεί στην Παιδιατρική με τη χρήση παρακείμενων γραφείων και η τελευταία να πάει σε χώρο πίσω από τη Μαιευτική.

Παράλληλα βρίσκεται στο τελικό στάδιο η τεχνική μελέτη για την επισκευή της Παθολογικής Κλινικής, χάρη στη δωρεά δύο Χιωτών εφοπλιστών, των Παναγιώτη Τσάκου και Λουκά Κτιστάκη, και η οποία θα παραδοθεί σύντομα στο Υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η αναπληρώτρια διοικητής κα Βουτιέρου απάντησε και γιατί επί προσωρινής διοίκησής της σταμάτησε η διαδικασία πώλησης οικοπέδου του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε τεχνική μελέτη για την αξιοποίηση και της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Η δωρεά παραμένει, όμως χρειάζεται και η αναζήτηση πόρων μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα κάτι που το Υπουργείο Υγείας το έχει θέσει προφορικά υψηλά στις προτεραιότητές του, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του Νοσοκομείου Χίου.
Στατική μελέτη
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η κα Βουτιέρου σημείωσε ότι είχαν ζητήσει τεχνική γνωμοδότηση τόσο από την Περιφέρεια όσο και από ιδιώτες μηχανικούς για το κτήριο της Παθολογικής.
Κοινή εκτίμηση ότι έπρεπε να προχωρήσουν σε τεχνική μελέτη και πως δεν είναι δυνατόν να κάνουν επισκευή σε ένα κτήριο που δεν γνώριζαν αν αντέχει.
Η παρουσίαση των σχετικών στοιχείων οδήγησαν και σε έντονη παρέμβαση από πλευράς του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, που ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελίας! (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ)
Μάλιστα η νυν διοικήτρια, Ελένη Κανταράκη, ζήτησε από τον μηχανικό Αγγελο Μελέκο (που μαζί με την ηλεκτρομηχανολόγο Μανώλη Κράκαρη παρευρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου) να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης που αφορούν το κτήριο.


Σύμφωνα με το μακροσκοπικό έλεγχο που πραγματοποίησε ο κ. Μελέκος, το κτήριο παίρνει 1,8 σε κλίμακα με άριστα το 4. Αυτό σημαίνει ότι έχρηζε ανάγκη μικροσκοπικής έρευνας, για ασφαλή συμπεράσματα. «Δεν χρειάζεται να δοθούν χρήματα, αν δεν ξέρεις πρώτα τις αντοχές του κτηρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά και δίνοντας με εικόνες εργαστηριακές πως παρουσιάζεται στατικά το κτήριο. Να σημειωθεί δε ότι έχει επιβαρυνθεί ως τώρα με τις αφαιρέσεις τοίχων, άνοιγμα παραθύρων και πορτών , ακόμα και με επιπλέον βάρος από κλιματιστικά κλπ · χωρίς ποτέ να έχει γίνει και σχετική μελέτη.
Επισημάνθηκε επίσης ότι το κτήριο, εμβαδού 1.500 τ.μ. είναι από πέτρα που αντιδρά διαφορετικά σε περίπτωση πχ σεισμού.
Σε ότι αφορά την παρούσα μελέτη που έχει ολοκληρωθεί, δεν έχουν γίνει ακόμα τα τεύχη δημοπράτησης αφού ανάλογα με το ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης είναι διαφορετική η διαδικασία.


Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αντύπας, επισήμανε την αγωνία της διοίκησης για να μπορέσει να εξεύρει χρήματα για τη μελέτη. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να απολυθούν 3 εργαζόμενοι που πληρωνόντουσαν μέσα από την περιουσία του Νοσοκομείου. Ενώ οι προσωπικές του γνωριμίες με τους εφοπλιστές Παναγιώτη Τσάκο και Λουκά Κτιστάκη έφεραν τη δωρεά που επέτρεψαν στην πραγματοποίηση της μελέτης προϋπολογισμού 35.000 ΕΥΡΩ.
Σε ότι αφορά την πώληση οικοπέδου, ο κ. Αντύπας επισήμανε ότι η περιουσία του Νοσοκομείου δεν είναι ιδιωτική που σημαίνει ότι πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά με ιδιαίτερη προσοχή το όποιο αίτημα τίθεται για πώληση.

ΠΗΓΗ: era-aegean.gr