Αρχική Νέα Τοπικά Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε σχολείο λόγω θραύσης θερμομέτρου υδραργύρου

Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε σχολείο λόγω θραύσης θερμομέτρου υδραργύρου

868

Σε σχολική αίθουσα της πόλης Χίου η οποία ήδη είχε εκκενωθεί από  τους μαθητές  από τον υπεύθυνο  διδάσκαλο, λόγω θραύσης υδραργυρικού θερμομέτρου, μετέβη με 1 όχημα και 4 άνδρες το μεσημέρι της Παρασκευής η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.
Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, οι πυροσβέστες περισυνέλεξαν με ασφάλεια τα υπολείμματα του υδραργυρικού θερμομέτρου σε κατάλληλη συσκευασία,  τα οποία και μεταφέρθηκαν ασφαλώς στο Δημόσιο Χημείο για τις περαιτέρω ενέργειες.
Στη σχολική  αίθουσα  πραγματοποιήθηκε  αερισμός του χώρου και δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες.
Μετά το περιστατικό αυτό, σημαντικό είναι πάντως να εξεταστεί το θέμα με τα θερμόμετρα ιατρικά ή εργαστηρίου που τυχόν βρίσκονται στα σχολεία.

Οδηγίες εάν σπάσει το θερμόμετρο
1)Απομονώστε την περιοχή που έσπασε και αερίστε αμέσως το χώρο (τουλάχιστον για 4-5 ώρες).
2)Απομακρύνετε παιδιά και κατοικίδια ζώα από τα σημείο άμεσα.
3) Εάν το θερμόμετρο έσπασε στα χέρια σας ή ο υδράργυρος έπεσε πάνω στα ρούχα σας, πάρτε ένα βρεγμένο (με νερό μόνο) χαρτί και μία σακούλα. Μην μετακινηθείτε από το σημείο που είστε. Μαζέψτε τις «μπίλιες» υδραργύρου με το βρεγμένο χαρτί, και στη συνέχεια, βάλτε τα μέσα σε μια σακούλα και κλείστε την ερμητικά. Βγάλτε αμέσως τη σακούλα από το σπίτι. Βγάλτε αμέσως και προσεκτικά τα ρούχα σας και πλύντε τα στο χέρι.
4) Μην πετάξετε τα χαρτιά και τα υπολείμματα του σπασμένου θερμόμετρου στα σκουπίδια, αλλά σε σημεία συγκέντρωσης τοξικών αποβλήτων.
5) Μην πιάσετε σε καμία περίπτωση τον υδράργυρο με γυμνά χέρια. Φορέστε Τι θα πρέπει να κάνετε εάν σπάσει το θερμόμετρο υδραργύρουπλαστικά γάντια και στη συνέχεια, πετάξτε τα στα σκουπίδια, μαζί με τα υπόλοιπα τοξικά απόβλητα.
6) Μην χρησιμοποιήσετε για κανέναν λόγο ηλεκτρική σκούπα ή ηλεκτρικό σκουπάκι.
7) Μην χρησιμοποιήσετε καθαριστικά και απορρυπαντικά για να καθαρίσετε το σημείο που έσπασε το θερμόμετρο.
8) Κλείστε αμέσως τη θέρμανση και οποιοδήποτε κλιματιστικό.
Για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση, καλέστε αμέσως το Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210 77 93 777