Αρχική Απόψεις Aρθρα Αλληλέγγυοι Χίου: Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων από τον καταυλισμό- αποθήκη ΒΙΑΛ

Αλληλέγγυοι Χίου: Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων από τον καταυλισμό- αποθήκη ΒΙΑΛ

148

Την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η «νέα» ΒΙΑΛ, όπως χαρακτηρίζουν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Χίου, καταγγέλλουν οι «Αλληλέγγυοι Χίου».
«Είκοσι και πλέον σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας έχουν πρόχειρα στηθεί σε διπλανό χωράφι που με την πρώτη βροχή θα μετατραπεί σε λασπότοπο. Εκεί αναγκάζονται να διαμένουν χωρίς καμιά πρόβλεψη για οτιδήποτε, χωρίς καμιά βοήθεια, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έγκυες γυναίκες και πολλοί άνθρωποι με προβλήματα υγείας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που συνοδεύεται και με φωτογραφικό υλικό.
Αλλά και μέσα στο χώρο της ΒΙΑΛ, η κατάσταση – όπως τονίζεται- είναι ασφυκτική αφού αναγκάζονται να κοιμούνται άτομα πάνω στο τσιμέντο και έξω από τους οικίσκους.
« Η κυβέρνηση οφείλει να απεγκλωβίσει τώρα τους πρόσφυγες από τη Χίο και να κλείσει το αίσχος που λέγεται ΒΙΑΛ. Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να παράσχουν άμεσα ιατρική βοήθεια και ολοκληρωμένη νομική υποστήριξη στους ανθρώπους που «αποθήκευσαν» στη ΒΙΑΛ…», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Αλληλέγγυων πολιτών της Χίου.
Παράλληλα καλούνται Δήμος Χίου, Ύπατη Αρμοστεία, αλλά και ιατρικοί φορείς, δημοτικές παρατάξεις και δημοσιογράφοι να δουν το συγκεκριμένο θέμα και ο καθένας από την πλευρά του να επέμβει για να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ενόψει και του Χειμώνα.


Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Αλληλέγγυοι Χίου, 18/10/2017
Αυτό είναι το αίσχος της «νέας» ΒΙΑΛ

Σκηνές χωρίς ρεύμα, παραπήγματα, συνωστισμός, άνθρωποι άρρωστοι, παρατημένοι: Οι Αλληλέγγυοι Χίου δημοσιοποιούν οπτικοακουστικό υλικό που περιγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στον υπαίθριο καταυλισμό-αποθήκη ανθρώπων έξω από το χοτσποτ της κορεσμένης ΒΙΑΛ και καλούν σε άμεση δράση.
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την κατάσταση που επικρατεί στον υπαίθριο, προχειροφτιαγμένο καταυλισμό που στήθηκε τον τελευταίο καιρό έξω από το χοτσπότ της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός της Χίου.

Είκοσι και πλέον σκηνές της Υπατης Αρμοστείας έχουν πρόχειρα στηθεί σε διπλανό χωράφι που με την πρώτη βροχή θα μετατραπεί σε λασπότοπο. Εκεί αναγκάζονται να διαμένουν χωρίς καμιά πρόβλεψη για οτιδήποτε, χωρίς καμιά βοήθεια, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έγκυες γυναίκες και πολλοί άνθρωποι με προβλήματα υγείας.
Δεν υπάρχει ρεύμα, από τις 7 το απόγευμα και μετά όλα βυθίζονται στο σκοτάδι.  Όλες οι σκηνές είναι γεμάτες, 9 έως 12 άνθρωποι σε κάθε μια. Πέντε άνθρωποι έχουν φτιάξει για να στεγαστούν ένα παράπηγμα με καλάμια και γκρι κουβέρτες σε μια ελιά. Τουαλέτες υπάρχουν μόνο στο χώρο του χοτσποτ. Τα λύματα από τις χημικές τουαλέτες, που δεν λειτουργούν πια, τρέχουν ελεύθερα δίπλα στις σκηνές.
Δίπλα, αφού δεν υπάρχουν καν κάδοι, ένα ρέμα χρησιμεύει ως χωματερή και ως υπαίθρια τουαλέτα. Δεν υπάρχει κανένας «υπεύθυνος», οι ΜΚΟ έχουν υποχρεωθεί σε αποχώρηση ενώ τα αρμόδια υπουργεία  δεν έχουν στείλει κανέναν αν και υποτίθεται ότι έχουν αναλάβει πλέον τη διαχείριση.


Παραπήγματα και «ράμπχολ»

Και αυτό δεν είναι όλο. Λίγο παραπέρα, στέκει μια άδεια έκταση και εκεί δεσπόζει το «ράμπχολ», μια μεγάλη σκηνή σαν αυτή της Σούδας που διαλύθηκε πρόσφατα με δημαρχιακές τυμπανοκρουσίες. Εκατόν πενήντα, ναι, 150 άνθρωποι μένουν εδώ, σε συνθήκες απίστευτου συνωστισμού. Τρεις σειρές διπλά κρεβάτια σε αυτή την τεράστια σκηνή, που από το απόγευμα βυθίζεται και αυτή στο σκοτάδι.
«Δεν μπορείς να ζήσεις εδώ, δεν μπορείς να κοιμηθείς, τα παιδιά κλαίνε όλη τη νύχτα επειδή επικρατεί τρομακτικό σκοτάδι. Περνάνε ποντίκια και φίδια, δύο ανθρώπους τους δάγκωσαν σκορπιοί», μας μεταφέρει ο Σύρος πρόσφυγας πολέμου Α. που ζει εδώ και μερικές μέρες στο «ραμπχολ».
Εξω από τη μεγάλη σκηνή, 3 ακόμη παραπήγματα, με τα ίδια υλικά: καλάμια και γκρι κουβέρτες της Υπατης Αρμοστείας. Το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς. Και ο χειμώνας έρχεται.

Μέσα στη ΒΙΑΛ: οικογένειες και ανάπηροι κοιμούνται στο τσιμέντο


Μέσα στον περιφραγμένο χώρο του χοτσποτ της ΒΙΑΛ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, οι μισοί παιδιά, κοιμούνται έξω, κάτω από το στέγαστρο του κεντρικού κτιρίου. Στο βάθος του κεντρικού διαδρόμου, 3 οικογένειες κοιμούνται πάνω στο τσιμέντο, ανάμεσα στο συρματόπλεγμα και ένα πρόχειρο παραβάν από ξύλα και κουβέρτες.
Δίπλα τους, ανάμεσα στο φράχτη και ένα κοντέινερ, κοιμούνται 7 ως 10 άτομα. Ανάμεσά τους, ο Μ., θύμα του πολέμου  στη Συρία: ανάπηρος, στο καροτσάκι, χωρίς αριστερό χέρι, με σωληνάκι για την ούρηση. Αβοήθητος.
Ολόκληρη η ΒΙΑΛ είναι γεμάτη ασφυκτικά.  Είναι μια αποθήκη ανθρώπων-ντροπή για το νησί, την Ελλάδα, την Ευρώπη.
Aπαιτούμε από κάθε αρμόδιο να δοθεί τώρα τέλος στο αίσχος
Η κυβέρνηση οφείλει να απεγκλωβίσει τώρα τους πρόσφυγες από τη Χίο και να κλείσει το αίσχος που λέγεται ΒΙΑΛ. Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να παράσχουν άμεσα ιατρική βοήθεια και ολοκληρωμένη νομική υποστήριξη στους ανθρώπους που «αποθήκευσαν» στη ΒΙΑΛ, μέσα και έξω από το άθλιο καμπ, για να μην τους βλέπει ανθρώπου μάτι.
Ο δήμος Χίου πρέπει τώρα να επέμβει, γιατί εδώ υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντί να πανηγυρίζει για το κλείσιμο της Σούδας, κάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο επειδή η κυβέρνηση τον έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, οφείλει να κινητοποιήσει κάθε δυνατό μηχανισμό βοήθειας αλλά και να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση για απεγκλωβισμό των προσφύγων του πολέμου και της φτώχειας από το νησί.
Η διεύθυνση της ΒΙΑΛ, η Ύπατη Αρμοστεία, κάθε αρμόδιος φορέας οφείλει να πάρει τώρα μέτρα για να γίνουν έστω απλώς ανθρώπινες οι συνθήκες στη ΒΙΑΛ όσο αυτή υπάρχει, αλλιώς ο χειμώνας θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές.
Τα ΜΜΕ του νησιού οφείλουν να διερευνήσουν όσα συμβαίνουν στο χοτσποτ και να τα εκθέτουν στην κοινή γνώμη, αντί κάποια από αυτά απλώς να αναπαράγουν το αστυνομικό δελτίο. Είναι μέρος της αποστολής τους.

Και επαναλαμβάνουμε: Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι ένα απάνθρωπο εφεύρημα των πολιτικών μιας Ευρώπης -Φρούριο, αυτή είναι που δημιουργεί τον εγκλωβισμό τόσων ανθρώπων και αίσχη σαν της ΒΙΑΛ, κόντρα σε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και σεβασμού στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να ακυρωθεί τώρα. Η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα, είναι φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται με κατασταλτικά μέτρα και εγκλωβισμούς ανθρώπων σε νησιά-φυλακές.
Καλούμε τους ιατρικούς φορείς, τις δημοτικές παρατάξεις, οποιονδήποτε νιώθει ακόμη ότι πρέπει να αντισταθεί στη βαρβαρότητα, να διαπιστώσει μόνος του την κατάσταση στη ΒΙΑΛ και να δημοσιοποιήσει όσα είδε. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Περισσότερα στοιχεία, υλικό και πληροφορίες στο https://solidaritychios.wordpress.com/

Αλληλέγγυοι Χίου