Αρχική Νέα Τοπικά Θετική αντιμετώπιση για ΠΡΟΚΕΚΑ στο “18”, με ενδιάμεση χρήση του Μυρσινιδίου

Θετική αντιμετώπιση για ΠΡΟΚΕΚΑ στο “18”, με ενδιάμεση χρήση του Μυρσινιδίου

462

Το «πράσινο» φως από τα τεχνικά κλιμάκια υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δήμου Χίου και Περιφέρειας αναμένουν πλέον φορείς Χίου- Περιφέρειας και αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσει η πρόταση για δημιουργία στο 18ο χιλιόμετρο Χίου- Βολισσού το Προαναχωρησιακό Κέντρο προσφύγων- μεταναστών (ΠΡΟΚΕΚΑ).
Η κατά πλειοψηφία απόφαση της χθεσινής κλειστής σύσκεψης που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Χίου, μεταφέρθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στον υπουργό Νίκο Τόσκα το πρωί του Σαββάτου· και μετά την ακύρωση της πρωινής πτήσης από Αθήνα λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ενώ οι «4» είχαν συνάντηση και με το Μητροπολίτη Χίου.
Από την αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, οι βουλευτές Αντρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Νότης Μηταράκης (ΝΔ), ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης συνομίλησαν διεξοδικά με τον Αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα στο γραφείο του οποίου βρισκόταν και η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
Ο κ. Τόσκας ήταν θετικός για τα σημείο «18», από την ώρα που εξηγήθηκε και το θέμα των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν στα μαστιχοχώρια.


Εθεσε όμως, εκτός της έκθεσης των τεχνικών κλιμακίων, ακόμα ένα ζήτημα.
Με δεδομένο ότι στη Χίο ήδη βρίσκονται 100 τουλάχιστον πρόσφυγες και μετανάστες με αρνητική απάντηση για άσυλο και σε 2ο βαθμό· κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία μιας δομής για το διάστημα που θα χρειαστεί να ετοιμαστεί το ΠΡΟΚΕΚΑ στο «18». Αυτό το χρονικό διάστημα υπολογίζεται σε 4 με 5 μήνες, και για αυτό ζητήθηκε η χρήση και πάλι της περιοχής που ήταν το Κέντρο στο Μυρσινίδι.


Στο Μητροπολίτη για το Μυρσινίδι
Την ανάγκη παραχώρησης του Μυρσινιδίου, με ημερομηνία λήξης, εξήγησαν στο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο και οι 4 που συμμετείχαν στη σύσκεψη, που συναντήθηκαν μαζί του μετά την τηλεδιάσκεψη.
Από πλευράς του κ. Μάρκου επισημάνθηκε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί στο Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής και παράλληλα να περιμένουμε την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Με όρο αυστηρό να είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που φαίνεται να προσδιορίζεται στο εξάμηνο.
Από Δευτέρα αναμένονται έτσι εξελίξεις για το θέμα.