Αρχική Νέα Τοπικά Δυναμική παρουσία προέδρων μαστιχοχωρίων σε Δημοτικό Συμβούλιο για προαναχωρησιακό

Δυναμική παρουσία προέδρων μαστιχοχωρίων σε Δημοτικό Συμβούλιο για προαναχωρησιακό

155

Με παραίτηση απειλούν οι πρόεδροι των χωριών των νοτιοχώρων, εφόσον προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων.
Στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, οι πρόεδροι έδωσαν δυναμικό παρών ζητώντας εξηγήσεις για το σχεδιασμό της Κυβέρνησης· και μετά τα δημοσιεύματα που επιμένουν (αρχικά της ιστοσελίδας astraparis.gr και χθες της εφημερίδας Καθημερινής) για προαναχωρησιακό κέντρο στην περιοχή των Ολύμπων.
Μάλιστα ο πρόεδρος της κοινότητας Ολύμπων Μιχάλης Χαλκιάς επέμενε ότι απόψε κιόλας (δηλαδή Τετάρτη βράδυ) φορτώνονται κοντέινερ με σκοπό να φθάσουν την Πέμπτη στη Χίο. Στο ερώτημά του «που θα τα πάτε κύριε Δήμαρχε;», είχαμε το ξέσπασμα του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού.
«Απευθύνονται όλοι σε μένα, προσωπικά στο Δήμαρχο, για οτιδήποτε κινείται, φορτώνεται, κολυμπά ή οτιδήποτε άλλο γίνεται πάνω στο νησί. Φτάνει πια! Υπάρχει Κυβέρνηση, υπάρχουν φορείς οι οποίοι έχουν πλήρη ευθύνη…… Αυτός που θα έπρεπε να είναι σήμερα εδώ, είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Ελληνικό Κράτος. Παίζει το κρυφτούλι η Κυβέρνηση, ενώ θα έπρεπε να είναι εδώ», είπε μεταξύ άλλων.
Η συζήτηση που έγινε προ ημερησίας διάταξης, εντάθηκε όταν ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Ηλίας Κλεισσάς σχολίασε ότι ευθύνεται και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που εξουσιοδότησε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο την Ελληνική Αστυνομία να κάνει το προαναχωρησιακό κέντρο όπου η ίδια κρίνει.
Υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς συμβούλων της πλειοψηφίας, για να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μετά τη διακοπή ο Δήμαρχος κ. Βουρνούς ανακοίνωσε ότι θα γίνει πιθανότατα και σήμερα ευρεία σύσκεψη για το θέμα, με τη συμμετοχή των προέδρων των χωριών. Επίσης ότι αναμένεται στη Χίο ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου υποστράτηγος Νικόλαος Ζησιμόπουλος, με εντολή του υπουργού προστασίας του Πολίτη, ώστε να ενημερώσει για το θέμα του προαναχωρησιακού κέντρου.