Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1: Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου στην Πράγα

Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1: Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου στην Πράγα

162

Κατά τη διάρκεια του σχ. Έτους 2019-20 το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1 (KA102 – Κινητικότητα εκπαιδευόμενων και προσωπικού ΕΕΚ) με θέμα «Ρομποτική στην Εκπαίδευση» που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ).
Το σχολείο παλιότερα είχε συμμετοχή σε αρκετά προγράμματα που αφορούσαν εφαρμογές της πληροφορικής σε αυτοματισμούς (πχ Τεχνομάθεια– Δαίδαλος – Comenius–LeonardoDaVinci–Erasmus+).
Οι τομείς πληροφορικής και ηλεκτρονικών-ηλεκτρολόγων συνεργάζονται σε αρκετά εκπαιδευτικά αντικείμενα με τους άλλους τομείς ώστε οι μαθητές να έχουν πλήρη αντίληψη της σχέσης των ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών) με εκπαιδευτικές εφαρμογές και ρομπότ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ομάδα καθηγητών του σχολείου, μετά από σχετική προετοιμασία, συμμετείχε σε σεμινάριο μιας εβδομάδας στην Πράγα με θέμα το παραπάνω αντικείμενο. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στηρίχτηκε στην επιμόρφωση πάνω σε θέματα αλγοριθμικής, σε τεχνικά θέματα μηχανικής, σε καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους καθώς και σε επισκέψεις σε σχολεία που χρησιμοποιούν την ρομποτική στο αναλυτικό τους πρόγραμμα και σε εταιρείες ρομποτικής.


“Τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε μετά την εκπαίδευση συνοψίζονται στο ότι η ρομποτική είναι μια σύγχρονη μορφή εκπαίδευσης η οποία έχει αρχίσει να μπαίνει στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων πολλών ευρωπαϊκών χωρών και αναμένεται στο άμεσο μέλλον να έχει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στο ωρολόγιο πρόγραμμα για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.
Μεταξύ των πολλαπλών μαθησιακών αποτελεσμάτων, μπορεί να παρέχει δραστηριότητες ενταγμένες στις διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων από τον πραγματικό κόσμο, να ενθαρρύνει την έκφραση και την προσωπική εμπλοκή του παιδιού στη μαθησιακή διαδικασία καθώς και να ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Στηριζόμενοι στα παραπάνω συμπεράσματα που αποκομίσαμε θεωρούμε χρήσιμο να προτείνουμε η εκπαιδευτική ρομποτική να συμπεριληφθεί στα ωρολόγια προγράμματα και των ελληνικών σχολείων και ακόμη περισσότερο σε αυτά των Επαγγελματικών Λυκείων τα οποία έχουν ακόμη μεγαλύτερη επαφή με πραγματικές εφαρμογές και συστήματα”, σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Διαφήμιση