Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Προστασία των δημόσιων ΕΠΑΛ ζητά η ΕΛΜΕ Χίου, βολές κατά Ιδιωτικού ΕΠΑΛ

Προστασία των δημόσιων ΕΠΑΛ ζητά η ΕΛΜΕ Χίου, βολές κατά Ιδιωτικού ΕΠΑΛ

89

Το θέμα των επισκέψεων δημόσιων σχολείων στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ και χρήση δημόσιων σχολικών χώρων από το ιδιωτικό ΕΠΑΛ (TEENS του Ομίλου Τσάκου), θέτει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χίου· η οποία ζητά και την παρέμβαση της ΟΛΜΕ.
Η ΕΛΜΕ Χίου, επικαλούμενη την κείμενη νομοθεσία, ζητά από τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην εγκρίνουν καμία επίσκεψη στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ και να προγραμματίσουν αντίθετα τις επισκέψεις τους στα Δημόσια ΕΠΑΛ και το Δημόσιο Εργαστηριακό Κέντρο.
Παράλληλα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας να εκδώσει διευκρίνηση βάσει της οποίας θα αποτραπούν οι επισκέψεις στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ των μαθητών Γυμνασίου αφού έτσι, όπως αναφέρει “στέλνονται στην «αγκαλιά» της ιδιωτικής εκπαίδευσης”, αλλά και το Υπουργείο «να εκδώσει άμεσα εντολή να σταματήσουν οι επισκέψεις των Δημόσιων Σχολείων στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Μαθημάτων».
Επίσης ζητά από το υπουργείο να «μην παραχωρήσει σε κανένα ιδιώτη και με κανένα τρόπο, χώρους και εξοπλισμό των Δημόσιων Σχολείων. Το Δημόσιο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου υφίσταται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των Δημόσιων ΕΠΑΛ της Χίου», σημειώνει η ΕΛΜΕ Χίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Θέμα :   Επισκέψεις δημόσιων σχολείων στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ και χρήση δημόσιων σχολικών χώρων από το ιδιωτικό ΕΠΑΛ

 Με βάση την  κείμενη νομοθεσία η οποία απαγορεύει τόσο στον ιδιοκτήτη (σχολάρχη) όσο και στο προσωπικό  ιδιωτικού σχολείου να επισκεφθούν τη μαθητική κοινότητα ενός δημόσιου σχολείου, στη Χίο με πρόσχημα το έγγραφο του ΥΠΕΘ με θέμα «Επισκέψεις μαθητών/-τριών Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ ΓΕΛ-ΕΠΑΛ σε σχολικές μονάδες ΕΠΑΛ και Εργαστηριακά Κέντρα» (που έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης η οποία είναι αρμόδια μόνο για τη Δημόσια Β/θμια Επαγγελματική Εκπαίδευση), ιδιωτικό ΕΠΑΛ που εδρεύει στη Χίο (Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Μαθημάτων) διεξάγει «εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο» για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1864/15-3-2019 της Διευθύντριας Β/θμιας Εκπαίδευσης Χίου «στέλνονται» οι μαθητές που φοιτούν στη Γ΄ Γυμνασίου των Δημόσιων Γυμνασίων (δεν εδρεύει στη Χίο Ιδιωτικό Γυμνάσιο) στην «αγκαλιά» της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακούγονται εντόνως λεκτικές αναφορές που υποδηλώνουν ότι:

  • Ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ΕΠΑΛ (σχολάρχης) έχει καταθέσει αίτημα για χρήση χώρων και υποδομών των Δημόσιων ΕΠΑΛ και του Εργαστηριακού Κέντρου που εδρεύουν στη Χίο.
  • Η Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Χίου έχει εισηγηθεί θετικά προς το ΥΠΕΘ για το εν λόγω αίτημα.
  • Το ΥΠΕΘ μέσω της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Β. Αιγαίου διερευνά τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων έλαβε πέρσι το ιδιωτικό ΕΠΑΛ έγκριση λειτουργίας.

Αν οι ανωτέρω αναφορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αναμένουμε από πλευράς ΔΔΕ Χίου, ΠΔΕ Β. Αιγαίου και ΥΠΕΘ να προβούν άμεσα σε δημόσια διάψευση.

Επίσης, βάσει των ανωτέρω, καλούμε:

  • Τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην εγκρίνουν καμία επίσκεψη στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ και να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στα Δημόσια ΕΠΑΛ και το Δημόσιο Εργαστηριακό Κέντρο. Μπορούν να επισκεφθούν τα Δημόσια ΕΠΑΛ και το Εργαστηριακό Κέντρο της ΔΔΕ Χίου, καθώς και τα δημόσια Πανεπιστημιακά τμήματα που εδρεύουν στη Χίο.
  • Τη Διευθύντρια Β/θμιας Εκπ/σης Χίου να εκδώσει διευκρίνηση βάσει της οποίας θα αποτραπούν οι επισκέψεις στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ
  • Το ΥΠΕΘ να εκδώσει άμεσα εντολή να σταματήσουν οι επισκέψεις των Δημόσιων Σχολείων στο ιδιωτικό ΕΠΑΛ «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Μαθημάτων»
  • Το ΥΠΕΘ να μην παραχωρήσει σε κανένα ιδιώτη και με κανένα τρόπο, χώρους και εξοπλισμό των Δημόσιων Σχολείων. Το Δημόσιο Εργαστηριακό Κέντρο Χίου υφίσταται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των Δημόσιων ΕΠΑΛ της Χίου.

Καλούμε την ΟΛΜΕ άμεσα να επιληφθεί των ανωτέρω δύο θεμάτων.

Για το Δ.Σ.

    Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γ. Γραμματέας

Σταυρινούδης Σταύρος                                              Πρωάκης Δημοσθένης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρώτο βραβείο σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό για μαθήτρια 3ου ΓΕΛ Χίου
Επόμενο άρθροΣτην Κύπρο ο Ανδρέας Μιχαηλίδης για εργασίες της ΔΣΟ