Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος “Βοήθεια σε φίλους” από την πρεσβεία του Ισραήλ στο νοσοκομείο Χίου

“Βοήθεια σε φίλους” από την πρεσβεία του Ισραήλ στο νοσοκομείο Χίου

526

«Βοηθώντας τους φίλους που βοηθούν», ονομάζεται η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, που μέσω της Πρεσβείας του στην Ελλάδα, προχώρησε στην παροχή βοήθειας στο Νοσοκομείο της Χίου.
Το μεσημέρι της Τρίτης, η Πρέσβης του Ισραήλ κυρία Ιρίτ Μπεν –Άμπα παρέστει στην τελετή παράδοσης του ιατρικού εξοπλισμού. Την ισραηλινή αντιπροσωπεία καλωσόρισε η διοικητής του Νομαρχιακού νοσοκομείου Ελένη Κανταράκη, ενώ εκ μέρους τoυ Νοσοκομείου Χίου χαιρετισμό απηύθυνε ο γιατρός- επιμελητής Β’ της Παθολογικής Κλινικής Κυριάκος Βασιλείου· ο οποίος και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.


Τη συγκίνησή της εξέφρασε στην αντιφώνησή της η Πρέσβης του Ισραήλ σημειώνοντας πως πρόκειται για μια δωρεά του Κράτους του Ισραήλ, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του, προς το Γενικό Νοσοκομείο και το Ιατρικό Κέντρο του νησιού.
Ευχαρίστησε εξάλλου για το έργο που προσφέρει το νοσοκομείο και το προσωπικό του, όχι μόνο στο λαό της Χίου αλλά και στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί.


Αναφέρθηκε επίσης στη φιλοξενία της εβραϊκής κοινότητας στη Χίο, από τον 4ο αιώνα π.Χ. αδιάλειπτα μέχρι και το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το 90% του εβραϊκού πληθυσμού στην Ελλάδα εστάλη στα κρεματόρια του Αουσβιτς.
Ειδικά για τη Χίο επισήμανε ότι πολλοί Εβραίοι είχαν φύγει από το νησί με την καταστροφή του 1822 και το μεγάλο σεισμό του 1881, ενώ είχε φθάσει και στη Χίο ρεύμα από τους πρόσφυγες της Ισπανίας.


“Για μας κλείνει σήμερα ένας κύκλος, με αυτή τη μικρή δωρεά για τα χρόνια φιλοξενίας της εβραϊκής κοινότητας στο νησί, είπε χαρακτηριστικά.”
Η Πρέσβης του Ισραήλ, αναφέρθηκε εξάλλου στις πολύ καλές ελληνικές σχέσεις, ενώ σημείωσε πως υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας του Νοσοκομείου της Χίου με αντίστοιχο του Ισραήλ και με συνδετικό κρίκο τη μαστίχα.
Τα δύο μόνιτορ, και το Holter ρυθμού θα ενισχύσουν άμεσα τις κλινικές, ενώ ο απινιδωτής θα παραδοθεί στο Κέντρο Υγείας Πυργίου.


Η Πρέσβης του Ισραήλ δέχτηκε τα δώρα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, ειδικό αναμνηστικό με τον Ιδρυτή του Νοσοκομείου και ένα λεύκωμα για το νησί.


Με τη σειρά της έδωσε δώρο από την Πρεσβεία από ένα πήλινο πιάτο με με λαογραφικά στοιχεία του Ισραήλ, στην αναπληρωτή διοικητή Ελένη Βουτιέρου που πρωτοξεκίνησε τις συνομιλίες και στη Διοικητή Ελένη Κανταράκη.


Μετά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του ιατρικού εξοπλισμού, η Πρέσβης του Ισραήλ επισκέφθηκε το Δημαρχιακό Μέγαρο ενώ ξεναγήθηκε στο χώρο της αρχαίας εβραϊκής συναγωγής που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Χίου, όπως και το Κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων & μεταναστών στη ΒΙΑΛ.
Την κα Πρέσβη συνόδευαν η σύμβουλος κα Sawsan Hasson και ο επεμβατικός νευροακτινολόγος συνεργάτης της Πρεσβείας του Ισραήλ Νικόλαος Τσαμόπουλος, ενώ στο αεροδρόμιο της Χίου την υποδέχθηκε αντιπροσωπεία από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χίου.

ΠΗΓΗ: era-aegean.gr